Wykonanie
W
soku porzeczkowym zakochały się moje córeczki. Pyszny, orzeźwiający smak, intensywny kolor wyjątkowo przypadł im do gustu z czego jestem bardzo zadowolona. Odrobinę soku rozcieńczam z zimną przegotowaną
wodą lub
wodą mineralną. Polecam i zachęcam do robienia
soków. Nie ma w tym nic skomplikowanego a własne, domowe smakują wyjątkowo :)
Składniki:3 kg
porzeczek czerwonych1 l
wody1 kg
cukruMożecie dosłodzić więcej używając 1 l
wody i 1,5 kg
cukru jeśli lubicie bardzo słodki sok.Dla tych którzy robią sok po raz pierwszy:Należy umyć, najlepiej wyparzyć butelki lub słoiczki z zakrętkami. Powinny być czyste i suche.
Porzeczki przepłukać, odsączyć na durszlaku, szypułkować.Sokownik składa się z garnka do
wody, do zbierania soku, garnka na
owoce, przykrywki, wężyka odprowadzającego sok i zacisku na niego. Do dolnego garnka wlać
wodę 3/4 wysokości przykryć. Doprowadzić
wodę do wrzenia zmniejszyć ogień ale nie za dużo.
Woda ma się cały czas gotować. Na wrzątek ustawić garnek do zbierania soku z wężykiem oraz garnek z
owocami, przykryć. Wężyk zacisnąć.
Owoce od czasu do czasu przemieszać a kiedy w wężyku zacznie zbierać się sok zlać przez lnianą ściereczkę do większego naczynia. (Zawsze jej używam do
soków ponieważ nie lubię
mieć w nim nieczystości typu pestki z
owoców czy miąższ
owocowy. Na garnek układam durszlak, na niego ściereczkę i zlewam powoli sok. Na ściereczce zbiera się miąższ który usuwam.) Kiedy z
owoców zrobi się nic nie warta miazga należy je wyrzucić i zlać resztę soku. Niektórzy z pozostałych
owoców (np.
truskawek) robią
dżem, ja tego nie pochwalam będzie bez smaku, bez koloru.
Owoce oddały to co najwartościowsze do soku.Kolejnym etapem jest zrobienie
syropu z
wody i
cukru.
Wodę doprowadzić do wrzenia dodawać stopniowo
cukier cały czas mieszając. Kiedy
syrop zacznie wrzeć zmniejszyć ognień i gotować 2 minuty, przelać do soku. Przemieszać, zlewać przez lejek do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.Pasteryzacja - polecam przeczytać (link) jest doskonale opisane jak to robić.Kiedyś dodawałam
cukier bezpośrednio do
owoców tak by sok był od razu słodki. Teraz robię
syrop. Bez sensu słodzić
owoce, które i tak wyrzucę. Być może jest z tym więcej pracy ale mnie to nie przeszkadza. :) Sok możecie zrobić z dowolnych
porzeczek. Polecam dodać czarnych czy też agrestoporzeczki będzie ciemniejszy kolor, ja miałam tylko czerwone więc z takich zrobiłam.Pozdrawiam ciepło :)