Wykonanie
W końcu udało mi się zagarnąć trochę
owoców, by zrobić coś innego niż
dżem. I tak oto powstała
galaretka porzeczkowa.Darmowe etykiety ściągnęłam z internetu, wydrukowałam na grubszym papierze, wycięłam i przykleiłam zwykłym klejem biurowym. Wieczko zdobi papierowa serwetka przycięta w kształt koła.Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd.Składniki na 4-5 słoików (po 250 ml):2 kg czerwonych
porzeczek, umytych i oczyszczonych z szypułek250 ml zimnej
wody1 kg
cukruPrzygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce umieścić w dużym garnku i zmiażdżyć np. ubijakiem do
ziemniaków. Zalać
wodą i gotować ok. 20 minut.Następnie odcedzić przez sito wyłożone gazą. Miazgę odcisnąć.Uzyskany sok gotować 20 minut, od czasu do czasu zbierając pianę. Dodać
cukier i gotować na silnym ogniu do chwili, gdy kropla
galaretki wylana na talerz nie rozpłynie się (kolejne 15-20 minut).Gorącą
galaretkę przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: