Wykonanie
Dostałam od babci kilogram
porzeczek. I trzeba był zadać sobie pytanie, "co z nimi zrobić?'. Na ciasto, to za dużo,
dżemów z
porzeczek w domu mnóstwo, ni to zamrozić, bo lodówka pełna.. Natomiast, czego brakuje w domu?
Soków! Więc pomysł padł na
syrop. I świetnie, jedyna wada: za szybko znika. Minęły dwa tygodnie i prawie cały wypity.. :D
Składniki (na ponad 3 litry):1 kg czerwonych
porzeczekponad 1 kg
cukru (jakoś 1,3, w orginalnym 3 kg, ale to o wiele za dużo według mnie)3 litry
wody3 łyżki kwasku
cytrynowegoUmyte i osuszone
porzeczki zalać
wodą. Zagotować i gotować jeszcze przez 10min. Dodać
cukier, zagotować. Gotować jeszcze przez 30min/ godzinę. Na końcu dodać kwasek
cytrynowy i wymieszać. Ciepły
syrop przelać do słoików. Słoiczki odwrócić do góry dnem. Można jeszcze zapasteryzować (myślę, że nie jest to szczególnie potrzebne, ale przezorny zawsze ubezpieczony).
Syrop rozcieńczać z
wodą. Jest słodki i orzeźwiający :)
Morze, piękne morze