ßßß Cookit - przepis na Skórka kandyzowana z cytryny i syrop cytrynowy

Skórka kandyzowana z cytryny i syrop cytrynowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Skórka przyda się do dekoracji mazurków, a syrop np .do pancakes.
5 cytryn
300g cukru
260 ml wody
Obieramy cytryny ze skórki[ ja robiłam to nożykiem do warzyw julienne]Skórkę cytrynową włożyć do garnka z wodą i zagotować a potem przelać skórki zimną wodą, Czynność blanszowania w gorącej wodzie powtórzyć jeszcze dwa razy. Zagotować w rondlu 260ml wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową i smażyć, aż będzie przezroczysta (około 25 minut) .Przecedzić syrop przez sitko, a skórkę wysuszyć najlepiej na papierze do pieczenia. Sok z cytryny zużyć np do herbaty .. U mnie sok był wykorzystany do śledzia, ale o tym w następnym wpisie ..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/04/skorka-kandyzowana-z-cytryny-i-syrop.html