ßßß Cookit - przepis na Syrop z hyćki (czarnego bzu)

Syrop z hyćki (czarnego bzu)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Hyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez.
Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów.
Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe.
Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady.
Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują.
Składniki:
(na 3l syropu)
60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni)
2l wody
1,8 kg cukru
3cytryny
3limonki
50g kwasku cytrynowego Wykonanie Z bieramy w pełni rozwinięte baldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek.
Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24h.
Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.
Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/syrop-z-hycki-czarnego-bzu.html