ßßß Cookit - przepis na Bardzo prosty kompot śliwkowy na zimę

Bardzo prosty kompot śliwkowy na zimę

nazwa

Wykonanie

Cytując Eddarda Starka „Winter is coming”, co ni mniej, ni więcej oznacza, że przyszedł czas na przygotowanie domowych przetworów na zimę. Sezon śliwkowy powoli dobiega końca, dlatego też niezwykle ucieszyła mnie ostatnia wizyta sąsiada, który zapukał do moich drzwi z wiaderkiem śliwek. Poza bieżącymi wypiekami i konfiturą zdecydowałam się również na przygotowanie kompotu ze śliwek. Zwykle ich nie robię, ponieważ jestem jedyną osobą w domu lubiącą kompoty i zwyczajnie szkoda mi na nie czasu. Dlatego też poszłam po linii najmniejszego oporu i pominęłam krok z przygotowaniem syropu z cukru. Przepis jest niesamowicie prosty i nawet kuchenny laik poradzi sobie z jego realizacją.
Przygotowanie:
Usuwam ze śliwek pestki i wkładam owoce do słoiczków. Staram się nie upychać śliwek zbyt mocno – wkładam tylko tyle, aby nie były one zbyt mocno ściśnięte.
Do każdego słoika dodaję 1 łyżkę stołową cukru i soku z cytryny.
Całość zalewam wodą do takiej wysokości, aby przykryć zawartość na ok 3/4 wysokości. Nie leję wody aż do samego końca.
Pasteryzacja:
Przed włożeniem owoców słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.
Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.
Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.
Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/bardzo-prosty-kompot-sliwkowy-na-zime