Wykonanie
Aronia ma cenne i wszechstronne właściwości lecznicze i odżywcze. Spożywanie surowych, bądź przetworzonych
owoców aronii pomaga na nadciśnienie tętnicze (skutecznie obniża), wzmacnia i uelastycznia naczynia krwinośne, wpływa na ich rozszerzenie, działa przeciwmiażdżycowo. Świeży sok z aronii ma działanie ściągające i przyspieszające, gojenie ran po oparzeniach, likwiduje obrzęki. Sok z aronii neutralizuje działanie promieni radioaktywnych na organizm ludzki.Dzisiaj W W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sok z aronii. Różni się nieco od tego jaki już wcześniej zamieściłam na blogu(klik). W tym roku zastanawiałam się jak zrobić sok z aronii bez tradycyjnych liści
wiśni. Liście jakie wisiały na drzewie w moim ogrodzie były chore i nie nadawały się jako dodatek do soku. Postanowiłam wykorzystać
owoce malin, które w tym roku bardzo obrodziły. Jak się okazało sok z aronii z dodatkiem
malin to świetna alternatywa.
Składniki :2,5 kg odszypułkowanych
owoców aroniiok. 1,5 litra
wody1 kg
cukru1 szklanka
soku z cytryn ( z 4 - 5 sztuk)o,5 kg
malinWykonanie:
Maliny oczyszczamy, płuczemy i pozostawiamy do osiąknięcia z
wody.Miksujemy i przecieramy przez sitko.
Owoce aronii myjemy, odszypułkowujemy, jeszcze raz płuczemy na durszlaku i dajemy do garnka.Rozgniatamy tłuczkiem i zalewamy zimną
wodą, tak aby pokryła wszystkie
owoce, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 50 minut. Odstawiamy do ostudzenia (można zostawić na noc).Sok przecedzamy przez sitko, dodajemy przecier malinowy,
cukier,
sok z cytryny i gotujemy ok. 1 minuty.Gorący sok wlewamy do słoiczków, butelek, zamykamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.
Polecam również :