Wykonanie
Jest tak pyszna, że przy robieniu wyjadałam ją z dużego garnka dużą drewnianą łyżką ;). Połówki
owoców nasączone smakowitym karmelowym
syropem. Coś pysznego! Przepis wynalazłam u
Magdy Gesler (klik). Zachęcam bardzo do wypróbowania tego przepisu :).składniki u mnie:
morele 2kg
cukier 1,5 kg
woda 1,5 szklanki - w oryginale ilość
wody jest większa ( 1,5 szklanki na 1,2 kg
owoców),przygotowanie:
owoce umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. w dużym garnku z
wody i
cukru ugotowałam
syrop.
morele włożyłam do garnka z
syropem i zagotowałam. gotowałam 5 minut, wyłączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. następnego dnia rano znowu zagotowałam, znowu pogotowałam 5 minut i wyłączyłam. i kolejnego dnia znowu rano zagotowałam, gotowałam kolejne 5 minut i wyłączyłam. w trakcie każdego z tych gotowań starałam się nie mieszać
owoców łyżką by ich nie uszkodzić, potrząsałam więc delikatnie garnkiem, jak radzi
Magda G. ;). Gorącą
konfiturę nakładałam do wyparzonych, czystych słoików, zakręcałam i na całą noc pozostawiłam ustawione do góry dnem.