Wykonanie
lip 14th Korzenna
konfitura z
czereśni z gojiCiekawa
konfitura, która jest doskonałym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie spada nam z nieba (lub drzewa:-) duża ilość
czereśni.
Składniki:- 2 kg
czereśni,– świeżo wyciśnięty sok z 1 – 2
cytryn,– łyżeczka mielonego
kardamonu,– łyżeczka mielonego
cynamonu,– 1 – 1,5 kg
cukru żelującego 2:1,– 3 garści suszonych
jagód goji.
Czereśnie myjemy, wkładamy do woreczków i mrozimy. Rozmrażamy np. za kilka tygodni albo jesienią – gdy mamy czas zająć się przygotowaniem
konfitury. Rozmrożone
owoce drylujemy; teraz pestki bardzo łatwo jest oddzielić od miąższu.
Owoce zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy
sok z cytryny,
cynamon,
kardamon,
jagody goji oraz
cukier żelujący i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą
konfiturę przekładamy do czystych słoików prawie pod sam brzeg, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia, aż nakrętki zrobią „klik”. To znak, że słoiki się zamknęły.Z korzennych
czereśni z goji można też błyskawicznie wyczarować pyszny kompot: 1/3 szklanki
konfitury uzupełniamy gorącą lub letnią przegotowaną
wodą, mieszamy i gotowe!