ßßß
Składniki:- 2 kg czereśni,– świeżo wyciśnięty sok z 1 – 2 cytryn,– łyżeczka mielonego kardamonu,– łyżeczka mielonego cynamonu,– 1 – 1,5 kg cukru żelującego 2:1,– 3 garści suszonych jagód goji.Czereśnie myjemy, wkładamy do woreczków i mrozimy. Rozmrażamy np. za kilka tygodni albo jesienią – gdy mamy czas zająć się przygotowaniem konfitury. Rozmrożone owoce drylujemy; teraz pestki bardzo łatwo jest oddzielić od miąższu. Owoce zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy sok z cytryny, cynamon, kardamon, jagody goji oraz cukier żelujący i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych słoików prawie pod sam brzeg, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia, aż nakrętki zrobią „klik”. To znak, że słoiki się zamknęły.Z korzennych czereśni z goji można też błyskawicznie wyczarować pyszny kompot: 1/3 szklanki konfitury uzupełniamy gorącą lub letnią przegotowaną wodą, mieszamy i gotowe!