ßßß Cookit - przepis na Korzenna konfitura z czereśni z goji | do-eat-yourself.pl

Korzenna konfitura z czereśni z goji | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

lip 14th Korzenna konfitura z czereśni z goji
Ciekawa konfitura, która jest doskonałym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie spada nam z nieba (lub drzewa:-) duża ilość czereśni.
Składniki:
- 2 kg czereśni,
– świeżo wyciśnięty sok z 1 – 2 cytryn,
– łyżeczka mielonego kardamonu,
– łyżeczka mielonego cynamonu,
– 1 – 1,5 kg cukru żelującego 2:1,
– 3 garści suszonych jagód goji.
Czereśnie myjemy, wkładamy do woreczków i mrozimy. Rozmrażamy np. za kilka tygodni albo jesienią – gdy mamy czas zająć się przygotowaniem konfitury. Rozmrożone owoce drylujemy; teraz pestki bardzo łatwo jest oddzielić od miąższu. Owoce zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy sok z cytryny, cynamon, kardamon, jagody goji oraz cukier żelujący i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych słoików prawie pod sam brzeg, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia, aż nakrętki zrobią „klik”. To znak, że słoiki się zamknęły.
Z korzennych czereśni z goji można też błyskawicznie wyczarować pyszny kompot: 1/3 szklanki konfitury uzupełniamy gorącą lub letnią przegotowaną wodą, mieszamy i gotowe!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=960