Wykonanie
Szkoda, że nie mogliście zobaczyć mojej kuchni w sobotni poranek. Blaty całe w soku z
czereśni, zlew pełen pestek, a ja z rękoma niczym Lady Macbeth, umazana po same uszy miotałam się pomiędzy ogarnianiem tego rozgardiaszu, a Zuzią, która wstała lewą nóżką i za nic nie chciała się zająć sama sobą :) To był widok. Gdyby tak ktoś obcy to zobaczył, pomyślał by pewnie, że urządzam jakiś rytualny mord ;)Bałaganu było co niemiara, sprzątania jeszcze więcej, ale za to mamy w zapasie kilka słoiczków pysznej
konfitury czereśniowej. Warto było :)Samo smażenie
dżemu to czysta przyjemność. Najwięcej pracy jest z drylowaniem
czereśni, chyba że jest się szczęśliwym posiadaczem drylownicy. Tak, czy owak, gdy już
czereśnie czyste i odpestkowane, reszta to tylko kilka ruchów łyżką w garnku.
Dżem jest niesamowicie pyszny. Połączenie
czereśni z
kardamonem, choć może nie oczywiste, jest bardzo
trafne. Aromat
kardamonu nie dominuje, a doskonale współgra ze smakiem
czereśni, dodatek skórki i
soku z cytryny równoważy
słodycz owoców. Jeżeli lubicie
kardamon, musicie spróbować.Polecam :)* przepis inspirowany
dżemem wiśniowo-
czereśniowym z tego bloga**
czereśnie możecie śmiało zastąpić
wiśniami lub zrobić
dżem z ich dodatkiem, będzie równie pyszneSkładniki na około 800ml gęstej
konfitury*:3kg
czereśni (waga po wydrylowaniu)1/2 szklanki drobnego
cukru1/2 łyżeczki
kardamonu (lub do smaku)skórka otarta z 1 dużej
cytryny i sok z połowy*Jeśli użyjecie pektyny lub innych zagęszczaczy (typu dżemix) możecie uzyskać więcej
dżemu. Ja nie dodawałam niczego, więc musiałam go dłużej smażyć i wyszło stosunkowo niewiele.Wykonanie:
Owoce umyj, wydryluj i włóż do dużego garnka. Dodaj
cukier, skórkę oraz
sok z cytryny i wymieszaj dokładnie.Przypraw
kardamonem, zaczynając od 1/4 łyżeczki i dosypując więcej wedle swego uznania.Całość zagotuj.Zmniejsz moc palnika i gotuj
dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił. Ewentualnie dodaj więcej
soku z cytryny do smaku.Gotuj przez 2 – 4 godziny, aż nadmiar płynu wyparuje, a całość zgęstnieje. Najlepiej sprawdzić, czy
dżem jest już wystarczająco gęsty nakładając odrobinę na zmrożony talerzyk – jeśli zastygnie na nim i pomarszczy się, jest już gotowy.Jeśli chcesz użyć zagęstników, dodaj je postępując wedle instrukcji na opakowaniu.Gotowy
dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków, zamknij szczelnie i odstaw do wystygnięcia.Smacznego :)