Wykonanie
Będę Was zanudzać
przetworami w najbliższym czasie, ale na szczęście nie tylko
przetworami. Na pierwszy ogień cudna mieszanka smaków podejrzana u Bei .
Składniki:500 g
czereśni*500 g
wiśni*ok. 300 g
cukruok. 3-4 kapsułki
kardamonu (lub ok. ½ łyżeczki już zmielonego
kardamonu)otarta skórka z 1 małej
cytryny(dodatkowo : ok. 2 łyżki
soku z cytryny i / lub odrobina pektyny - dałam na podwójną porcję 2 łyżki)* waga po wydrylowaniuWykonanie:Nasiona
kardamonu rozetrzeć w moździerzu.
Owoce umyć, osuszyć i wydrylować. Zasypać je
cukrem wymieszanym z
kardamonem i
skórką cytrynową, dodać kilka / kilkanaście pestek, przykryć i odstawić na kilka godzin by puściły sok (a najlepiej na całą noc). Następnego dnia
owoce zagotować i smażyć tak długo, aż
dżem będzie odpowiedniej konsystencji, od czasu do czasu mieszając i zbierając ewentualne szumowiny z powierzchni
dżemu (możemy dodać również ok. 2 łyżki
soku z cytryny a jeśli
dżem nadal jest zbyt płynny - odrobinę naturalnej pektyny - ja dodałam pektynę). Pod koniec smażenia 'wyłowić' pestki
owoców i gorący
dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (lub wypieczonych w piekarniku) słoików i zapasteryzować.
/wydrukuj przepis/