Wykonanie
Papryczka chili, zaraz po
soli jest najbardziej popularną
przyprawą na świecie. Warto dodawać do potraw małe,
ostre papryczki które poza walorami smakowymi zawierają substacje bardzo korzystnie wpływające na nasze zdrowie.Wartości zdrowotne
papryczki chili:dostarczy składników odżywczych: witaminy C, B1, B2, B3, B6, A i E. Znajdziesz również potas, mangan, magnez, żelazo. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycoweochroni Twoje
serce dzięki kapsaicynie, która ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we
krwi. Pomoże rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnychpomoże spalić tłuszcz i zgubić dodatkowe kilogramy. Także w utracie wagi pierwsze skrzypce gra kapsaicyna. Jest termogeniczna, co oznacza, że stymuluje spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie wydzielania ciepła. Nie należy zapominać o połączeniu diety z aktywnością fizycznąpomoże w walce z
rakiem, gdyż kapsaicyna może zabić komórki
raka trzustki bez szkody dla pozostałych zdrowych komórekzapobiegnie bólom głowy, migrenom i pomoże przy bólach zatok. Kapsaicyna hamuje bowiem neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem
bólu w naszej głowienie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego. I znowu cudotwórcza kapsaicyna! Prowadzi do wyleczenia chorób zapalnych jelit i zabicia takich bakterii jak Helicobacter pylori, które prowadzą do powstania wrzodów żołądka. Trzeba jednak zachować umiar, poniewaź nadmiar
chili może okazać się szkodliwy

ŚWIEŻE CZY SUSZONE?Smak świeżego
chili jest całkowicie odmienny od suszonego. W czasie suszenia, zwykle na słońcu, karmelizacja
cukrów i inne zmiany chemiczne tworzą bardziej złożone smaki. Świeże
chili posiada wyraźną pikanterię i
słodycz, suszone natomiast niesie pełną,
owocowo-
rodzynkową słodycz wraz z mniejszym lub większym posmakiem tytoniu i
dymu. Suszone
chili zachowuje swoje właściwości również po suszeniu i mieleniu.
Traci co prawda witaminę C, ale poziom witaminy A zwiększa się 100-krotnie.ZASTOSOWANIE KULINARNE:Pikantny smak
papryczki chili wyostrza smak każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką jej ilość . Istnieje wiele odmian
ostrych papryczek, ale na większość
mówi się po prostu "
chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza.Bardzo chętnie używana do dań
mięsnych,
sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak
słodyczy. Suszona jest składnikiem
curry.Należy pamietać, że ostrość
chili, a także na moment, w którym je poczujemy, wpływa ilość tłuszczu w potrawie.
Olej i tłuszcze pokrywają
czasteczki kapsaicyny zmniejszając, albo opóźniając odczuwanie ostrości. Zbyt duży dodatek
chili do potrawy może zniwelować dodatek
cukru,
śmietany lub
mleka kokosowego.ŁAGODZENIE OBJAWÓW PO ZJEDZENIU
CHILI:Nie popijaj
wodą,
piwem, ani
winem. Zamiast tego spróbuj ugasić płomień przez zjedzenie
ryżu,
chleba lub tortilli. Te delikatne bogate w
skrobię produkty pomogą usunąć pikantne
oleje.Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka
cukru.
Mleko - zawierające kazeinę,
białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień.Raita, danie z
jogurtu i
ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję.

źródło: tutaj i tutaj