Wykonanie

Rolmopsy - zakręcone
śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z
cebulką i
konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć
suszone pomidory, wędzoną, marynowaną
śliwkę lub
paprykę, a nawet
grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie.Jak podaje Wikipedia rolmopsy z
musztardą i drobno pokrojonym
ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce. Nie znam, dla mnie to efektowna przekąska na imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić używając gotowych
śledzi z tacki zamiast solonych z
beczki.

Składniki:6
filetów śledziowych1 mała
cebula1
ogórek konserwowy1 wędzona
śliwka1 duży
pomidor soszony z zalewySkładniki na marynatę:1,5 szklanki
wody100 ml
octu 10% lub 25 ml 25 %2,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
solilistek laurowykilka ziarenek
ziela angielskiego,
pieprzu i 0,5 łyżeczki
gorczycynasiona
kolendry - opcjonalnieWykonanie:jeśli używasz
śledzi solonych z
beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie
wodę na czystą.
Śledzie z tacki osusz na papierowym ręcznikuposiekaj drobno
cebulę i przelej wrzątkiem na sitkuzagotuj
wodę z
octem i
przyprawami,
cukrem i
solą. Odstaw do przestudzeniapokrój
ogórka,
śliwkę i
pomidora w słupkifilety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć
cebulkę, posypać
pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki
ogórka,
pomidora lub
śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej na 1-3 dniSMACZNEGO !Uwagi: zalewę możesz przygotować na bazie
octu winnego mieszając go z
wodą w proporcji 1:1Część posiekanej
cebulki można wymieszać pół na pół z
jałkiem