ßßß
8 płatów filetów śledziowych bez skórywoda do namoczenia śledzi2 łyżki octu1 łyżka cukru2 ogórki konserwowe1 cebulamusztarda francuskamarynata:pół szklanki octu1,5 szklanki wody3 cebuleliść laurowy4 ziarenka pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego5 łyżeczek cukrusólFilety śledziowe namoczyć w wodzie z 2 łyżkami octu i 1 łyżką cukru.Jeśli nie są zbyt słone wystarczy 20min.Marynata:Obrać cebulę i pokroić w plastry.Do garnka wlać wodę, ocet i cukier.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.Zagotować i doprawić solą do smaku.Do gotującej się marynaty wrzucić pokrojoną cebulę i gotować 3minuty.Przygotowanie rolmopsów:Cebulę obrać i pokroić w słupki.Ogórki pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.Osuszone filety śledziowe posmarować musztardą.Na każdym filecie układać słupek cebuli i kawałek ogórka.Zawijać w roladki spinając wykałaczkami.Rolmopsy rozłożyć w głębokim talerzu i zalać marynatą.Rolmopsy powinny postać przynajmniej 2 dni w marynacie, aby dobrze przeszły jej smakiem.