Wykonanie
Sezon zaprawiania trwa w najlepsze. Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które urozmaicą zimowe posiłki o własnoręcznie przygotowane przysmaki. Tę
sałatkę robię od kilku lat i zdarza się, że do zimy nie zostaje żaden słoiczek. Ale w końcu po to one są. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 2 kg
ogórków gruntowych- 1 kg
cukinii (użyłam żółtej i zielonej)- 0,5 kg
czerwonej papryki- 250 g
marchewki- 250 g
cebuli- 5 ząbków
czosnku- 1/4 szklanki
soli (do zasolenia)-
przyprawy na 1 słoik: 2 kulki
ziela angielskiego,
liść laurowy, pół łyżeczki
pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki
kolendry, ew. pół łyżeczki
gorczycyZalewa:- 3,5 szklanki
wody- 1 szklanka
octu 10%- 0,5 szklanki
cukru- łyżka
soliPRZYGOTOWANIE:Wszystkie warzywa umyć.
Marchew,
cebulę i
czosnek obrać.
Ogórki,
cukinię,
marchew oraz ząbki
czosnku pokroić w cienkie plasterki,
paprykę w cienkie paski, a
cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z
solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać
przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami.
Wodę,
ocet,
cukier i
sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Pasteryzować 15 min. od zagotowania się
wody. Później słoiki obrócić do góry nogami aż do wystygnięcia- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!