ßßß
SKŁADNIKI:- 2 kg ogórków gruntowych- 1 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)- 0,5 kg czerwonej papryki- 250 g marchewki- 250 g cebuli- 5 ząbków czosnku- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)- przyprawy na 1 słoik: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki kolendry, ew. pół łyżeczki gorczycyZalewa:- 3,5 szklanki wody- 1 szklanka octu 10%- 0,5 szklanki cukru- łyżka soliPRZYGOTOWANIE:Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami aż do wystygnięcia- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!