ßßß
wegańskie, bezglutenowe(blaszka 22x22 cm )- 1 szklanka pure z pieczonego buraka (1 duży burak lub 2 małe)- 3/4 szklanki syropu klonowego / z agawy / miodu / innego słodzidła (ilość zależy od słodkości buraka)- 1 szklanka mleka roślinnego - u mnie konopne - ok. 250 g- 1/2 szklanki mąki z amarantusa (ok. 60 g), ja używam Amarello- 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 150 g)- 100 g gorzkiej czekolady - min, 70 % kakao (ja kupuję słodzoną ksylitolem)- 100 g oleju kokosowego (ok. 1/2 szklanki płynnego)- 100 g uprażonych, zmielonych na mąkę migdałów- 75 g uprażonych płatków migdałowych- 2 czubate łyżki dobrej jakości kakao- 2 łyżki amaretto (można zastąpić większą ilością ekstraktu migdałowego)- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1/2 mielonego łyżeczki cynamonu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- 2 łyżki octu winnego / ryżowego- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szczypta soliDo malaksera wrzucam: pure z buraka, mleko roślinne, obie mąki, zmielone migdały, kakao, amaretto, ekstrakt migdałowy, cynamon, pastę waniliową, ocet, sodę i sól. Wszystko blenduję na gładką masę.W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym. Mieszam, by składniki się połączyły i do masy na ciasto. Ponownie dokładnie blenduję.Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej syropu klonowego (słodycz ciasta zależy od słodyczy samego buraka i naszych preferencji smakowych). wsypuję uprażone płatki migdałowe, chwilę blenduję, ale tylko tak, by się połączyły z ciastem, a nie zmieliły.Masę na brownie wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 35 min.Upieczone brownie wyciągam z piekarnika i daję mu przestygnąć.* W międzyczasie robię karmel daktylowy.karmel daktylowy:- 500 g świeżych daktyli (waga bez pestek) - j eśli używasz suszonych zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin- 3 łyżki oleju kokosowego- 100 g mleka roślinnego - u mnie konopne- do posypania karmelu - 300 g uprażonych, pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów (ja użyłam tych ze skórką)Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i blenduję na gładką masę.Masę wykładam na upieczone, ostudzone brownie i wysypuję na nią migdały.polewa czekoladowa:- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) - min. 70 % kakao- 150 g mleka roślinnego - u mnie konopne- do posypania wierzchu - pokrojone drobno blanszowane migdałyCzekoladę wraz z mlekiem umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z mlekiem, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Polewam czekoladą wysypane na karmel daktylowy migdały, tak by je dokładnie pokryć. Wierzch posypuję drobno posiekanymi migdałami.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na ok. 1 h, by czekolada stężała.Smacznego!*Jeśli nie macie czasu lub chcecie ograniczyć kaloryczność tego ciasta, pomińcie dalsze punkty. Wystudzone brownie oprószcie kakao, karobem lub cukrem pudrem z ksylitolu. Będzie równie pyszne. Choć obiecuję Wam, że warto poszaleć i zrobić pełną wersję tego ciasta. :)