ßßß
( tortownica o średnicy ok. 20 cm)spód:- 4 0 g oleju kokosowego- 30 g ksylitolu- 1 łyżka amaretto- 80 g mąki gryczanej- 60 g zmielonych (wcześniej przyprażonych na patelni) migdałów- szczypta solimasa jaglana:- 1 szklanka kaszy jaglanej- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)- 1 łyżka pasty waniliowej- 1 łyżka oleju kokosowego- 2 łyżki płatków migdałowych- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 3 łyżki amaretto- 1 szklanka ś m ietanki kokosowej (ta gęsta część z puszki mleka kokosowego)- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej- ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)- duża szczypta sody- sok z 1 małej cytrynydo posypania: podprażone na patelni płatki migdałoweNastawiam piekarnik na 200 st. C.Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję pastę waniliową, olej kokosowy, amaretto, płatki migdałowe i ksylitol.Gdy kasza się gotuję przygotowuję spód mojego "sernika". Rozpuszczam na patelni olej kokosowy. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję ksylitol oraz szczyptę soli. Czekam aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa przestygnie dodaję ją do mieszaniny zmielonych migdałów, mąki i amaretto. Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na ok. 15-20 min.Do ugotowanej kaszy dodaję sok z cytryny, szczyptę sody, 1/3 szklanki mleka roślinnego i mąkę ziemniaczaną. Wszystko blenduję na gładką masę.Schłodzoną śmietankę kokosową ubijam, dodaję do ostudzonej masy jaglanej i delikatnie mieszam.Wykładam masę na podpieczony spód. Wierzch ciasta posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi. Piekę ok. 40-45 min w 180 st. C.Wystudzone ciasto wstawiam na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.Smacznego!Ciasto zachowuje świeżość ok. 2-3 dni. Z dnia na dzień traci swoją wyjątkową wilgotność.