ßßß Cookit - przepis na Migdałowy sernik jaglany

Migdałowy sernik jaglany

nazwa

Wykonanie

Mówiąc skromnie, jeden z moich najbardziej udanych wypieków. Własna receptura i trochę magii sprawiły, że sernik ten wyszedł niezwykle wilgotny, wyrośnięty, a smakiem zachwycał nie tylko wegan. Nawet babcia, nierozumiejąca mojej "dziwacznej diety", zjadła dodatkowy kawałek, nie komentując tym razem, że ona i tak woli serniki z prawdziwego sera :)
( tortownica o średnicy ok. 20 cm)
spód:
- 4 0 g oleju kokosowego
- 30 g ksylitolu
- 1 łyżka amaretto
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g zmielonych (wcześniej przyprażonych na patelni) migdałów
- szczypta soli
masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 3 łyżki amaretto
- 1 szklanka ś m ietanki kokosowej (ta gęsta część z puszki mleka kokosowego)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- duża szczypta sody
- sok z 1 małej cytryny
do posypania: podprażone na patelni płatki migdałowe
Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję pastę waniliową, olej kokosowy, amaretto, płatki migdałowe i ksylitol.
Gdy kasza się gotuję przygotowuję spód mojego "sernika". Rozpuszczam na patelni olej kokosowy. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję ksylitol oraz szczyptę soli. Czekam aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa przestygnie dodaję ją do mieszaniny zmielonych migdałów, mąki i amaretto. Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na ok. 15-20 min.
Do ugotowanej kaszy dodaję sok z cytryny, szczyptę sody, 1/3 szklanki mleka roślinnego i mąkę ziemniaczaną. Wszystko blenduję na gładką masę.
Schłodzoną śmietankę kokosową ubijam, dodaję do ostudzonej masy jaglanej i delikatnie mieszam.
Wykładam masę na podpieczony spód. Wierzch ciasta posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi. Piekę ok. 40-45 min w 180 st. C.
Wystudzone ciasto wstawiam na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto zachowuje świeżość ok. 2-3 dni. Z dnia na dzień traci swoją wyjątkową wilgotność.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/migdaowy-sernik-jaglany.html