ßßß
Mazurki jaglano-różane(5 tarteletek)spód:- 100 ml płynnego oleju kokosowego- 100 ml syropu z agawy- 200 g mąki gryczanej- 150 g płatków jaglanych- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego - szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Tarteletki wykładam papierem do pieczenia. Ich s pód i boki wyklejam ciastem (nie za cienko, aby ciasto nie popękało). Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.Upieczone spody wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.masa jaglano-różana:- 150 g kaszy jaglanej- 1 łyżka wody różanej- ok. 250-300 ml mleka migdałowego- 30 g ksylitolu- 75 g konfitury z płatków róż- 1 łyżka soku z cytryny- 20 g suszonych malin (można pominąć)- 2-3 kropelki ekstraktu migdałowego- do posypania : garść uprażonych płatków migdałowychKaszę jaglaną gotuję według przepisu do miękkości z dodatkiem 1 łyżki wody różanejWszystkie składniki wrzucam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję odrobinę więcej mleka (masa po ostygnięciu lekko stężeje).Dodaję mielone siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej mleka - musimy uważać by nie zrobić zbyt gęstej masy, bo masa z czasem lekko tężeje.Gotową masę wykładam na wystudzone spody.Posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego!