ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe wegańskie

Bezglutenowe wegańskie

nazwa

Wykonanie

Czy mazurki są tylko niezdrowym, pełnym pustych kalorii wypiekiem? Oj nie! Nie byłabym sobą gdybym nie stworzyła zdrowej, pełnowartościowej wersji tego ciasta. I są! Wegańskie i bezglutenowe mazurki jaglano-różane .
Na wielkanocnym stole niewątpliwie nie powinno zabraknąć mazurków. To klasyczny wypiek, zwykle bardzo słodki i bardzo niezdrowy. Wiem...wiem... w Święta możemy pozwolić sobie na małe szaleństwo. Nie neguję tego, wręcz do tego zachęcam, gdyż raz na jakiś czas zasługujemy na sprawienie sobie przyjemności. Przecież życie ma się tylko jedno. Jeśli jednak poszukujecie na Wielkanoc czegoś zdrowego, trafiliście na przepis idealny. Przepis, w którym ową smakową przyjemność pogodziliśmy ze zdrową dietą i stworzyliśmy coś pysznego, a jednocześnie zdrowego. W Święta niemożliwe staje się możliwym!
Proponuję Wam przepis na wyśmienite, wegańskie i bezglutenowe mazurki jaglano-różane . W dodatku całość nie zawiera grama przetworzonego cukru. Wypiek idealny dla tych, którzy tak jak ja kochają konfiturę różaną .
Mazurki jaglano-różane
(5 tarteletek)
spód:
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 100 ml syropu z agawy
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g płatków jaglanych
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego - szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Tarteletki wykładam papierem do pieczenia. Ich s pód i boki wyklejam ciastem (nie za cienko, aby ciasto nie popękało). Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.
Upieczone spody wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
masa jaglano-różana:
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka wody różanej
- ok. 250-300 ml mleka migdałowego
- 30 g ksylitolu
- 75 g konfitury z płatków róż
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g suszonych malin (można pominąć)
- 2-3 kropelki ekstraktu migdałowego
- do posypania : garść uprażonych płatków migdałowych
Kaszę jaglaną gotuję według przepisu do miękkości z dodatkiem 1 łyżki wody różanej
Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję odrobinę więcej mleka (masa po ostygnięciu lekko stężeje).
Dodaję mielone siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej mleka - musimy uważać by nie zrobić zbyt gęstej masy, bo masa z czasem lekko tężeje.
Gotową masę wykładam na wystudzone spody.
Posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/weganskie-bezglutenowe-mazurki-jaglano.html