Wykonanie
Być na diecie i bez wyrzutów sumienia zajadać brownie ? Wariactwo? A co jeśli to brownie jest wegańskie, bezglutenowe i z dodatkiem
buraka ? W dodatku z dużą ilością karmelu z ...
daktyli ?Święta to czas, kiedy można, a wręcz jest naszym obowiązkiem, rozpieszczanie własnych podniebień. Czas, kiedy spożyte kalorie sięgają zenitu, a my kobiety po raz pierwszy przestajemy o nich myśleć. Znając kobiecą konstrukcję psychiczną, niewątpliwie można stwierdzić, że to
magia ;p. Tak, święta to magiczny czas. Z mojego i doświadczenia innych kobiet wiem, że po tym czasie przychodzi wielka rozpacz, panika i pytanie "jak ja się dopnę w sukienkę sylwestrową?!" . No a wiele czasu nie ma...Niestety, drogie
Panie nie ma żadnej ekspresowej diety cud, którą najchętniej dostałybyśmy w prezencie pod choinkę. Jest jednak inny sposób ma talię osy - zdrowe Święta.Hm?Czy słyszę z Waszej strony wieeelkie westchnięcie lub kpinę..?Zdrowe Święta?!Tak! To nie jest oksymoron.Może Święty Mikołaj nie istnieje, ale zdrowe Święta tak. Są na wyciągnięcie Waszej ręki.Nadal nie wierzycie?To posłuchajcie - Brownie
migdałowe z
burakiem i karmelem
daktylowym . Czy nie brzmi bajecznie? Wyrzućcie słowo "z
burakiem". Czy nie brzmi jeszcze lepiej? Yhm. :)A jak Wam
powiem, że owe brownie smakuje jak prawdziwe brownie, a jest w dodatku zdrowe, wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku rafinowanego
cukru ? Zresztą to mój imprezowy i świąteczny hit, którym częstuje wszystkich moich niewegańskich gości, chcącym skosztować kuchni tth. Nie ukrywam, owe brownie wzbudza wielkie zainteresowanie, a miny wszystkich gdy oznajmiam, z czego ono jest, są dla mnie bezcenne. Sama też bym kiedyś nie uwierzyła, że można zrobić zdrowe, bezglutenowe i wegańskie ciasto, które smakiem i wyglądem przebija niejedno zrobione z pszenicy,
jajek i
białego cukru.Proponuję więc Wam zaczarować własne Święta, rozkoszować się smakiem
słodyczy i jednocześnie bez problemu wcisnąć się w sukienkę sylwestrową.To prezent ode mnie na te Święta. :)
wegańskie, bezglutenowe(blaszka 22x22 cm )- 1 szklanka
pure z pieczonego
buraka (1 duży
burak lub 2 małe)- 3/4 szklanki
syropu klonowego / z agawy /
miodu / innego słodzidła (ilość zależy od słodkości
buraka)- 1 szklanka
mleka roślinnego - u mnie konopne - ok. 250 g- 1/2 szklanki
mąki z
amarantusa (ok. 60 g), ja używam Amarello- 1 szklanka
mąki gryczanej (ok. 150 g)- 100 g
gorzkiej czekolady - min, 70 %
kakao (ja kupuję słodzoną
ksylitolem)- 100 g
oleju kokosowego (ok. 1/2 szklanki płynnego)- 100 g uprażonych, zmielonych na
mąkę migdałów- 75 g uprażonych
płatków migdałowych- 2 czubate łyżki dobrej jakości
kakao- 2 łyżki
amaretto (można zastąpić większą ilością ekstraktu
migdałowego)- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1/2 mielonego łyżeczki
cynamonu- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- 2 łyżki
octu winnego /
ryżowego- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliDo malaksera wrzucam:
pure z
buraka,
mleko roślinne, obie
mąki, zmielone
migdały,
kakao,
amaretto, ekstrakt
migdałowy,
cynamon, pastę
waniliową,
ocet,
sodę i
sól. Wszystko blenduję na gładką masę.W kąpieli
wodnej rozpuszczam
czekoladę wraz z
olejem kokosowym i
syropem klonowym. Mieszam, by składniki się połączyły i do masy na ciasto. Ponownie dokładnie blenduję.Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
syropu klonowego (
słodycz ciasta zależy od
słodyczy samego
buraka i naszych preferencji
smakowych). wsypuję uprażone
płatki migdałowe, chwilę blenduję, ale tylko tak, by się połączyły z
ciastem, a nie zmieliły.Masę na brownie wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 35 min.Upieczone brownie wyciągam z piekarnika i
daję mu przestygnąć.* W międzyczasie robię karmel
daktylowy.karmel
daktylowy:- 500 g świeżych
daktyli (waga bez pestek) - j eśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin- 3 łyżki
oleju kokosowego- 100 g
mleka roślinnego - u mnie konopne- do posypania karmelu - 300 g uprażonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
migdałów (ja użyłam tych ze skórką)Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i blenduję na gładką masę.Masę wykładam na upieczone, ostudzone brownie i wysypuję na nią
migdały.
polewa czekoladowa:- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady (200 g) - min. 70 %
kakao- 150 g
mleka roślinnego - u mnie konopne- do posypania wierzchu - pokrojone drobno blanszowane
migdałyCzekoladę wraz z
mlekiem umieszczam w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z
mlekiem, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Polewam
czekoladą wysypane na karmel
daktylowy migdały, tak by je dokładnie pokryć. Wierzch posypuję drobno posiekanymi
migdałami.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na ok. 1 h, by
czekolada stężała.Smacznego!*Jeśli nie macie czasu lub chcecie ograniczyć kaloryczność tego ciasta, pomińcie dalsze punkty. Wystudzone brownie oprószcie
kakao, karobem lub
cukrem pudrem z
ksylitolu. Będzie równie pyszne. Choć obiecuję Wam, że warto poszaleć i zrobić pełną wersję tego ciasta. :)