ßßß Cookit - przepis na Tort "Biel i czerń"

Tort "Biel i czerń"

nazwa

Wykonanie

Przy tym cieście musimy się nieco napracować, ale efekt końcowy-zarówno ten smakowy, jak i wizualny- zrekompensuje nam cały trud. Pracę możemy podzielić sobie na 2 dni, wówczas wszystko pójdzie nam znacznie sprawniej. Tort potrójnie orzechowy, z delikatną nutą powideł śliwkowych, z białą i mleczną czekoladą oraz waniliowym kremem idealnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Na noworocznym będzie prawdziwą gwiazdą ;) . Polecam.
A wszystkim czytelnikom bloga, moim znajomym i przyjaciołom życzę pięknego 2016 roku. Niech obfituje w same dobre zdarzenia!
Świąteczny Tort "Biel i czerń" - potrójnie orzechowy z kremówkową masą i czekoladą
Na ciasto:
1) składniki suche:
- 4 szklanki mąki
- 1 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka w proszku
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.
2) składniki płynne:
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 3/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 1 1/2 szklanki zimnej wody
Łączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniu
W mikserze ucieramy :
- 4 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- 200 ml kwaśnej śmietany- 18%
Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (średnica około 26 cm).
Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki. Placki studzimy. Podczas pieczenia na plackach utworzy się charakterystyczna górka i małe pęknięcia. Po upieczeniu należy poczekać parę minut, aż placki nieco przestygną. Następnie delikatnie wyjąć je z foremek na deskę - do góry nogami. Aby pozbyć się "górki" placki delikatnie obciążamy.
Wystudzone placki kroimy na 2 części. Najsprawniej pójdzie nam, jeśli wykorzystamy metodę nitki. Nożem nacinamy brzegi ciasta na równym poziomie na około 1 cm głębokości. W przygotowane nacięcie wkładamy nitkę, którą następnie krzyżujemy i płynnym ruchem ściągamy oba jej końce. Placek mamy równo przecięty. Tak samo postępujemy z drugim plackiem
Uwaga! - ciasto możemy upiec dzień wcześniej. . Do tortu wykorzystujemy tylko 3 blaty. 4-ty możemy spożytkować do innego ciasta. Jeśli zostanie Wam trochę masy waniliowo-budyniowej z tortu, możecie posmarować nią wierzch pozostałego czwartego placka i zaserwować jako oddzielny deser.
· kilka łyżek powideł śliwkowych
Placki smarujemy powidłami.
Masa orzechowa:
· 200 g orzechów włoskich
· 200 ml mleka
· 150 g cukru
· 200 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy a ż masa lekko zg ęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego masła.
Masa migdałowa:
· 200 g mielonych migdałów
· 200 ml mleka
· 150 g cukru
· 200 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy a ż masa lekko zg ęstnieje. Dodajemy zmielone migdały i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego masła.
Masa kremówkowa:
· 4 żółtka
· 1/2 l mleka 2%
· 125 g mąki pszennej
· 125 g cukru
· łyżeczka pasty waniliowej
· 1 0 0-150 g miękkiego masła
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej. Krem chłodzimy, zimny ucieramy z masłem.
Składanie - 1 placek ciasta- masa migdałowa- 2 placek ciasta- masa z orzechów włoskich- 3 placek ciasta- połowa masy kremówkowej. Pozostałą masą smarujemy boki tortu.
Polewa:
· 1 czubata łyżka kakao
· mleko skondensowane słodzone
· chipsy czekoladowe z orzechami laskowymi
· 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
· 1 tabliczka białej czekolady z orzechami laskowymi
Kakao ucieramy z mlekiem do uzyskania gęstej polewy. Polewą dekorujemy połowę tortu. Boki ciemnej strony ciasta posypujemy posiekaną czekoladą mleczną z orzechami laskowymi, boki jasnej strony ciasta obkładamy posiekaną białą czekoladą z orzechami laskowymi. Wierzch dekorujemy chipsami czekoladowymi. Tort najlepiej kroi się na drugi dzień po przygotowaniu. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/tort-biel-i-czern.html