Wykonanie
Przy tym cieście musimy się nieco napracować, ale efekt końcowy-zarówno ten smakowy, jak i wizualny- zrekompensuje nam cały trud. Pracę możemy podzielić sobie na 2 dni, wówczas wszystko pójdzie nam znacznie sprawniej. Tort potrójnie
orzechowy, z delikatną nutą
powideł śliwkowych, z białą i
mleczną czekoladą oraz
waniliowym kremem idealnie sprawdzi się na każdym świątecznym
stole. Na noworocznym będzie prawdziwą gwiazdą ;) . Polecam.A wszystkim czytelnikom bloga, moim znajomym i przyjaciołom życzę pięknego 2016 roku. Niech obfituje w same dobre zdarzenia!Świąteczny Tort "Biel i czerń" - potrójnie
orzechowy z kremówkową masą i
czekoladąNa ciasto:1) składniki suche:- 4 szklanki
mąki- 1 3/4 szklanki drobnego
cukru- 1 łyżka domowego
cukru waniliowego- 1/4 łyżeczki
soli- 3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
mleka w proszkuWszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.2) składniki płynne:- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła- 3/4 szklanki
oleju roślinnego o neutralnym smaku- 1 1/2 szklanki zimnej
wodyŁączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniuW mikserze ucieramy :- 4
jajka- łyżeczka pasty waniliowej- 200 ml kwaśnej
śmietany- 18%Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką tortownic (średnica około 26 cm).Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki. Placki studzimy. Podczas pieczenia na plackach utworzy się charakterystyczna górka i małe pęknięcia. Po upieczeniu należy poczekać parę minut, aż placki nieco przestygną. Następnie delikatnie wyjąć je z foremek na deskę - do góry nogami. Aby pozbyć się "górki" placki delikatnie obciążamy.Wystudzone placki kroimy na 2 części. Najsprawniej pójdzie nam, jeśli wykorzystamy metodę
nitki. Nożem nacinamy brzegi ciasta na równym poziomie na około 1 cm głębokości. W przygotowane nacięcie wkładamy nitkę, którą następnie krzyżujemy i płynnym ruchem ściągamy oba jej końce. Placek mamy równo przecięty. Tak samo postępujemy z drugim plackiemUwaga! - ciasto możemy upiec dzień wcześniej. . Do
tortu wykorzystujemy tylko 3 blaty. 4-ty możemy spożytkować do innego ciasta. Jeśli zostanie Wam trochę masy
waniliowo-budyniowej z
tortu, możecie posmarować nią wierzch pozostałego czwartego placka i zaserwować jako oddzielny deser.· kilka łyżek
powideł śliwkowychPlacki smarujemy powidłami.Masa orzechowa:· 200 g
orzechów włoskich· 200 ml
mleka· 150 g
cukru· 200 g miękkiego
masłaMleko zagotowujemy z
cukrem. Czekamy a ż masa lekko zg ęstnieje. Dodajemy zmielone
orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego
masła.Masa migdałowa:· 200 g mielonych
migdałów· 200 ml
mleka· 150 g
cukru· 200 g miękkiego
masłaMleko zagotowujemy z
cukrem. Czekamy a ż masa lekko zg ęstnieje. Dodajemy zmielone
migdały i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego
masła.Masa kremówkowa:· 4
żółtka· 1/2 l
mleka 2%· 125 g
mąki pszennej· 125 g
cukru· łyżeczka pasty waniliowej· 1 0 0-150 g miękkiego
masłaŻółtka ubijamy z
cukrem nad kąpielą
wodną. Dodajemy
mąkę i zalewamy zagotowanym
mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej. Krem chłodzimy, zimny ucieramy z
masłem.Składanie - 1 placek ciasta- masa migdałowa- 2 placek ciasta- masa z
orzechów włoskich- 3 placek ciasta- połowa masy kremówkowej. Pozostałą masą smarujemy boki
tortu.Polewa:· 1 czubata łyżka
kakao·
mleko skondensowane słodzone·
chipsy czekoladowe z orzechami laskowymi· 1 tabliczka
mlecznej czekolady z orzechami laskowymi· 1 tabliczka
białej czekolady z
orzechami laskowymi
Kakao ucieramy z
mlekiem do uzyskania gęstej polewy. Polewą dekorujemy połowę
tortu. Boki ciemnej strony ciasta posypujemy posiekaną
czekoladą mleczną z orzechami laskowymi, boki jasnej strony ciasta obkładamy posiekaną
białą czekoladą z
orzechami laskowymi. Wierzch dekorujemy
chipsami czekoladowymi. Tort najlepiej kroi się na drugi dzień po przygotowaniu. Smacznego!