ßßß Cookit - przepis na Super Smacznyi łatwy Mazurek z mleka w proszku

Super Smacznyi łatwy Mazurek z mleka w proszku

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
50g cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
100g mleka w proszku
150g cukru kryształu
100g masła
50ml wody
łyżka cukru waniliowego
bakalie i czekolada do dekoracji (u mnie migdały i czekolada)
Wykonanie ciasta:
Masło posiekać z mąką (krupczatką + pszenną), solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko wraz ze śmietaną. Dosypać proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (w ostateczności można skrócić ten czas wkładając ciasto do zamrażarki).
Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt. Dodać rant na brzegach (można uformować wałeczek z ciasta lub po prostu podwyższyć jego brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą.
Wykonanie masy:
Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.
Źródło:http://rogalove.blogspot.com/2015/04/super-smacznyi-atwy-mazurek-z-mleka-w.html