ßßß
Składniki (24x28 cm):Ciasto:1 żółtko100 g mąki pszennej tortowej100 g mąki krupczatki100 g masła50 g cukru pudru1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)cukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa:100 - 120 g mleka w proszku150 g cukru kryształu100 g masła50 ml wody1 łyżka cukru waniliowegodżem z czarnej / czerwonej porzeczkibakalie / czekolada do dekoracjiSposób wykonania:1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut.2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki.3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania.Smacznego!!!Źródło: Mania wypiekania