Wykonanie
By MagicPot, 19 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Ciasto
czekoladowe to jedno z ulubionych słodkości w moim domu. Moje chłopaki uwielbiają wszystko, co ma w składzie
czekoladę:
płatki owsiane na
mleku czy babeczki
czekoladowe . Ostatnio często przygotowywałam ekspresowe babeczki
czekoladowe z
bananem i tym razem postanowiłam przygotować ciasto
czekoladowe. W przepisie mojej mamy były uwzględnione
wiśnie lub
konfitura z
wiśni, lecz z ich braku użyłam
powidła śliwkowe – ciasto zasmakowało wszystkim domownikom i naszym znajomym.Przygotowane wedle poniższego przepisu ciasto przelałam do dwóch brytfanek o wymiarach wewnętrznych: 21,5cm długości, 11cm szerokości i 6cm wysokości.dwie szklanki
mąkijedna szklanka
cukru150g
masła150g ciemnej
czekolady o 70% zawartości
kakacztery
jajkajedna czubata łyżka
cukru waniliowegotrzy łyżka
kakaszklanka
mlekajedna czubata łyżeczka
proszku do pieczeniacztery czubate łyżki
powideł śliwkowychszczypta
soliopcjonalnie: garść pokruszonych
orzechów włoskichW pierwszej kolejności do mniejszego rondelka włożyłam
masło i połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę i rozpuszczałam na małym ogniu dość często mieszając by nic nie przywarło.W większej misce utarłam
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym.Następnie do miski przełożyłam rozpuszczoną
czekoladę, dolałam
mleko i miksowałam na najwyższych obrotach do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Do miski z
masłem i
czekoladą i
mlekiem przesiałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
solą. Dokładnie mieszałam na średnich obrotach mikserem aż uzyskałam jednolitą konsystencję. W trakcie mieszania dodałam
powidła śliwkowe.Formy do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia i rozlałam ciasto.Jeżeli chcecie dodać
orzechy to uczyńcie to właśnie teraz.Do nagrzanego piekarnika wstawiłam brytfanki z
ciastem i zapiekałam równo jedną godzinę. Gdy tzw. timer oznajmił, iż minęła godzina, patyczkiem sprawdziłam ciasto – było gotowe.Wyłączyłam piekarnik a ciasto pozostawiłam w piekarniku na jakieś 20 minut.Po tym czasie wyjęłam ciasto z formy i papieru do pieczenia i pozostawiłam do ostygnięcia.Smacznego!Polecam inne przepisy na domowe słodkości: