ßßß Cookit - przepis na Przepyszne ciasto czekoladowe

Przepyszne ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 19 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych słodkości w moim domu. Moje chłopaki uwielbiają wszystko, co ma w składzie czekoladę: płatki owsiane na mleku czy babeczki czekoladowe . Ostatnio często przygotowywałam ekspresowe babeczki czekoladowe z bananem i tym razem postanowiłam przygotować ciasto czekoladowe. W przepisie mojej mamy były uwzględnione wiśnie lub konfitura z wiśni, lecz z ich braku użyłam powidła śliwkowe – ciasto zasmakowało wszystkim domownikom i naszym znajomym.
Przygotowane wedle poniższego przepisu ciasto przelałam do dwóch brytfanek o wymiarach wewnętrznych: 21,5cm długości, 11cm szerokości i 6cm wysokości.
dwie szklanki mąki
jedna szklanka cukru
150g masła
150g ciemnej czekolady o 70% zawartości kaka
cztery jajka
jedna czubata łyżka cukru waniliowego
trzy łyżka kaka
szklanka mleka
jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cztery czubate łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
opcjonalnie: garść pokruszonych orzechów włoskich
W pierwszej kolejności do mniejszego rondelka włożyłam masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i rozpuszczałam na małym ogniu dość często mieszając by nic nie przywarło.
W większej misce utarłam jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie do miski przełożyłam rozpuszczoną czekoladę, dolałam mleko i miksowałam na najwyższych obrotach do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.
Do miski z masłem i czekoladą i mlekiem przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Dokładnie mieszałam na średnich obrotach mikserem aż uzyskałam jednolitą konsystencję. W trakcie mieszania dodałam powidła śliwkowe.
Formy do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia i rozlałam ciasto.
Jeżeli chcecie dodać orzechy to uczyńcie to właśnie teraz.
Do nagrzanego piekarnika wstawiłam brytfanki z ciastem i zapiekałam równo jedną godzinę. Gdy tzw. timer oznajmił, iż minęła godzina, patyczkiem sprawdziłam ciasto – było gotowe.
Wyłączyłam piekarnik a ciasto pozostawiłam w piekarniku na jakieś 20 minut.
Po tym czasie wyjęłam ciasto z formy i papieru do pieczenia i pozostawiłam do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na domowe słodkości:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/19/przepyszne-ciasto-czekoladowe