Wykonanie
Wegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z
jajek i
kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z
ziemniaków i
ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż :)O właściwościach
kaszy jaglanej można by dłuuugo pisać, ja dodam tylko, że wspaniale odkwasza organizm, oczyszcza go z toksyn, dodaje mnóstwa energii, dostarcza niezbędnych witamin, węglowodanów i
soli mineralnych, a ponadto zawiera potas, żelazo oraz cynk i krzem, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie. Nic, tylko jeść
kaszę jaglaną!SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów):6
jajek ugotowanych na twardo0,75 szklanki
kaszy jaglanej1,5 szklanki
wody1 surowe
jajko1 średnia
cebula2 łyżki
oleju (użyłam
kokosowego)1 pęczek
szczypiorku,
natki pietruszki albo
koperku (użyłam pół na pół
szczypiorek i
natkę)1/3 szklanki
słonecznika łuskanego0,5 łyżeczki ostrej mielonej
paprykisól i świeżo zmielony
pieprz do smakuDODATKOWO:
bułka tarta do panierowania (polecam
bułkę z
siemieniem lnianym)
olej do smażenia (polecam
kokosowy)WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wrzuć na sitko i opłucz gorącą
woda z kranu, a następnie przelej ją dobrze wrzątkiem. W garnku zagotuj 1,5 szklanki
wody i wsyp na wrzącą
wodę kaszę, zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj
kaszę przez 15-18 minut . Nie mieszaj w tym czasie
kaszy. Ugotowaną
kaszę wyłącz,
posól lekko do smaku i przykryj na kolejne 5 minut . Po tym czasie przerzuć ją do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Jajka posiekaj drobniutko lub zmiel je w blenderze albo malakserze. Dodaj je do przestudzonej
kaszy.
Słonecznik upraż na suchej patelni do lekkiego zezłocenia.Na 2 łyżkach
oleju zrumień lekko pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę.
Szczypiorek (
natkę lub
koperek) posiekaj drobno.Do
jajek i
kaszy dodaj
słonecznik,
cebulę i
szczypiorek,
ostrą paprykę, surowe
jajko,
sól i
pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w
bułce tartej i smaż na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty .Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i
ogórkami kiszonymi lub
ryżem,
ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego!