Wykonanie
Pomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku.


Składniki:Kulki
mięsne:400g
mięsa mielonego,1
jajko,1/2
cebuli,1 łyżka
musztardy,2 płaskie łyżki
bułki tartej,2 łyżki
mleka,
sól,
pieprz,
majeranek.Sos
śmietanowy:500ml
śmietanki 30%,250ml zimnej
wody,2 łyżki
śmietany 18%,2 łyżki
majonezu,2 łyżki
ketchupu pikantnego,2 płaskie łyżki
mąki,
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka,
oregano,
majeranek.Ponadto:9 gniazd
makaronowych lub podobnych,garść
natki pietruszki.kilka plasterków
sera żółtego.Przygotowanie:
Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki
mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy
makaron.

Wszystkie składniki na sos
śmietanowy wymieszać i zalać
makaron. Gdyby
makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę
wody.

Na górę położyć plastry
sera żółtego lub
starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał sos.


Smacznego!!!