ßßß
Składniki1 opakowanie makaronu penne bezglutenowego4 piersi z kaczki bez skóry4 łodygi selera naciowego4 marchewki średnie wielkości3 cebule szalotki2 ząbki czosnkuOliwa z oliwek150 ml wina białego lub czerwonego wytrawnego400 ml sosu pomidorowego1 łyżka miodu3 liście laurowe3 ziela angielskieŚwieże zioła ( rozmaryn, tymianek, bazylia1 łyzka przyprawy do rosołuŚwieżo mielony czarny pieprz
WykonaniePierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu i tymianku.Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy.W garnku do gotowania makaronu, gotujemy makaron według przepisu al dente.Na patelni królewskiej rozgrzewamy oliwkę z oliwek dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę smażymy około 2 minuty. Dodajemy plastry piersi z kaczki, seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek. Smażymy około 5 minut, dodajemy łyżkę miodu, wlewamy wino. Po wyparowaniu alkoholu wlewamy sos pomidorowy, przyprawę rosołową. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą al dente i pierś z kaczki miękka. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.Penne z piersią z kaczki warzywami w sosie pomidorowym podajemy z kieliszkiem nalewki jeżynowej .Smacznego