Wykonanie
Na 4 porcje :1 kg
polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy )
Marynata :½ łyżeczki
tymianek,
rozmaryn,Kilka ziaren
czarnego pieprzu,4 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ząbki rozgniecionego i posiekanego
czosnku½ szklanki
oliwyDodatkowo:100 ml
czerwonego wina do zdeglasowania patelni.
Tymianek,
rozmaryn,
liść laurowy, ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć .
Czosnek rozetrzeć nożem na desce i posiekać.
Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy
polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu
zioła i posiekany
czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon
polędwicę posypać świeżo grubo zmielonym
pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Polędwice w tym czasie należy kilka
razy odwrócić.
Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4
steki po 25 dkg.
Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące
steki na desce.Smażyć na dobrze nagrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć
steki w chłodniejszą część grilla.
Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie
soki.W domu smażyć na dobrze nagrzanej patelni grillowej, a następnie przełożyć na inną patelnię, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut.Zdeglasować patelnię
czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku
wina), po zdjęciu z patelni
steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek
mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu.O czym należy pamiętać:1.
Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu.2.
Steki z
polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia.3.
Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa.PS. Na zdjęciu pokazana jest na
steku, grillowana
cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to w takim kształcie możliwe do wykonania.
Stek taki podaje mój najzdolniejszy uczeń Paweł B. szef dużej restauracji w Irlandii.