ßßß Cookit - przepis na Pieczony udziec indyczy

Pieczony udziec indyczy

nazwa

Wykonanie

Czasami, dla odmiany warto sięgnąć po inne mięso niż wieprzowina. Ja tym razem nabyłam piękne indycze udźca. Zrobiłam więc pieczeń na obiad a to co zostało a były to naprawdę duże porcje było wspaniałą wędliną na kanapki. Mięso najpierw trzymałam w solance a potem natarłam przyprawami i upiekłam. Udziec z indyka, po wyjęciu kości jest niezby kształtny i tzreba go bardzo dokładnie ścisnąć jednak podczas pieczenia dobrze się skleja i tylko gdzie niegdzie rozdziela się na kawałki ale w sumie w niczym to nie przeszkadza.
Składniki:
2 łyżki soli (użyłam peklowej ale może być zwykła)
oliwa
3-4 ząbki czosnku
tymianek i rozmaryn
1 łyżeczka gorczycy
mielona papryka
liście laurowe
ziele angielskie
Mięso oczyścić, wyjąć kość. Sól rozmieszać w trzech łyżkach gorącej wody, dodać ok.1 l zimnej wody, ziele angielskie i liście laurowe, wymieszać. Do tak przygotowanej solanki włożyć mięso i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i natrzeć czosnkiem, oliwą i ziołami. Wstawić mięso ponownie do lodówki , tym razem na 3-4 godziny. Mięso zwinąć ciasno w coś na kształt rolady, można związać sznurkiem, przełożyć do rękawa lub zawinąć w folię aluminiową . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze około 1 godziny. 10 min przed końcem można rozpruć rękaw jeśli mięso się niezbyt zrumieniło. Podawać jako porcję obiadową a to co zostanie jako wędlinę.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Pieczony-udziec-indyczy.html