Wykonanie
Oj, kiedy ja ją robiłam, to wiedzą tylko Ci, którzy
śledzą mój profil na fejsie. Ciagle tam
wisi na SG, bo zwyczajnie na to zasługuje. Domowa
wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi
przyprawami wybierając odpowiednie
mięso, a
potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo
mięso stygnie we własnym sosie...polecam.

Składniki:1,5 kg
szynki wieprzowej bez kości3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonego
tymianku1 /2 łyżeczki
pieprzu2 ząbki
czosnku z zielonymi łodygami1 gałązka
rozmarynu2
listki laurowe2 łyżki
oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
olejem i
przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny.
Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować
wodę i włżyć do niej
mięso, dzięki temu
pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia
mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie.

Podawać pokrojone w cienkie plasterki do
chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego.