Wykonanie
Składniki2 porcjeGęsie udka1 szklanka cydru lub
białego wina *1 łyżka
oliwy1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
papryki (ostrej + słodkiej)2 gałązki
rozmarynu (lub 1/2 łyżki suszonego)Risotto
dyniowe1 łyżka
oliwy2 łyżki
masła1 mała
cebula1/2 gałązki
rozmarynu1/4 szklanki
ryżu arborio (do risotto)2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w 1 , 5 cm kostkę1/3 łyżeczki
ostrej papryki1/4 szklanki cydru lub
białego winaok. 500 ml
bulionu jarzynowego3 łyżki tartego
parmezanu lub
grana padanoPieczarkiok. 200 g
pieczarek1 łyżka
natki pietruszki1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłaPrzygotowanieGęsie udkaUdka umyć, osuszyć, doprawić
solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym
pieprzem. W garnku zagotować składniki marynaty: cydr lub
wino,
oliwę,
miód z dodatkiem
cynamonu,
papryki i
rozmarynu. Marynatę ostudzić i wymieszać z udkami. Zostawić na noc w lodówce (np. w woreczkach na mrożonki lub plastikowej misce).Piekarnik nagrzać do 120 stopni C . Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny . Pod koniec można dolewać cydru lub
wina gdyby zabrakło płynu w naczyniu. Jeśli skórka nie będzie na koniec zrumieniona, można dopiec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temp.Risotto
dynioweW szerokim garnku na 1 łyżce
oliwy i 1 łyżce
masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać
rozmaryn oraz
ryż i smażyć mieszając przez pół minuty. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę
dynię, mieszając smażyć kilkanaście sekund.Dodać
paprykę, wlać
wino i gotować przez pół minuty. Doprawić
solą, następnie wlewać stopniowo po pół szklanki gorącego
bulionu, cały czas gotując risotto na średnim ogniu. Dodać kolejną porcję
bulionu gdy poprzednia będzie już wchłonięta przez
ryż.W
sumie gotowanie będzie trwało ok. 20 - 23 minuty, na koniec
ryż i
dynia mają być miękkie. W trakcie gotowania risotto należy co chwilę je zamieszać. Na koniec
dynia powinna częściowo się rozpaść, w razie potrzeby można ją miejscami rozgnieść widelcem. Odstawić z ognia, dodać tarty
parmezan oraz pozostałą łyżkę
masła, wymieszać.
PieczarkiOczyścić gąbeczką, przekroić na 4 części i wrzucić na posmarowaną
oliwą patelnię. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać
masło i
natkę pietruszki, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dopiero na koniec doprawić
solą.Propozycja podania
rukola z
winegretemWskazówki* w wersji bezalkoholowej można użyć
soku jabłkowego (wówczas pomijamy
miód). Można też użyć
bulionu bez pomijania
miodu.