Wykonanie
Dynia piżmowa - Butternut - faszerowana
orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-
orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną
dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek
orzechów laskowych,
parmezanu i
wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam - to solone
cytryny vel kiszone
cytryny. W śródziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto, bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam
skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone
cytryny nie
stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić
cytryny i wrócić do tego przepisu.Składniki:
dynia piżmowa - około 700 g

2 łyżki
oliwy100 g
ryżu arborio30 g
orzechów laskowych1
seler naciowy1
cebula50 g
grana padano,
parmezanumasło - 2 łyżki250 ml
bulionu +
listek laurowy50 ml
wermutu,
białego wina2 kiszone
cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej
cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Dynie przekroić na pół, następnie łyżką wybrać pestki z miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną
oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45-60 minut. Przy większej wagowo
dynii czas pieczenia odpowiednio wydłużyć
seler obrać z włókien i pokroić w kostkę.
Cebulę również obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
bulion zagotować z 1
listkiem laurowym na 1 łyżce
masła poddusić
cebulkę, dodać pokrojony
seler i po kilku chwilach
ryż. Przesmażyć razem przez kilka minut. Wlać
wermut i odparować. Porcjami wlewać gorący
bulion.
Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 16-17 minut. z upieczonej
dynii wybrać 2/3 miąższu. Wydrążoną
dynię trzymać w piekarniku. Miąższ rozdusić widelcemdo gotowego risotto dodać łyżkę
masła,
starty ser, podprażone
orzechy, wybrany miąższ z
dynii, pokrojoną w kawałeczki soloną
cytrynę lub zamiennie skórkę otartą z 1 dużej
cytryny. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Napełnić połówki
dynii i serwować. Podać obok resztę risottoSMACZNEGO !

inspiracja:"Essen&Trinken" 10/2013