Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część jakiegoś smakowitego dania. Serdecznie polecam!Składniki (proporcja dla 4-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dwoje dzieci):1 duża
cebula400 g
ryżu arborio150 ml białego
wytrawnego wina1 l lub półtora
bulionumasło oraz kilka plastrów zmrożonego
oliwa do smażenia
sólstarty ser parmezan lub
grana padanoWykonanie:

1. Na
oliwie ze sporą łyżką
masła dusimy pokrojoną drobno
cebulę.

2. Dusimy
cebulkę do miękkości.

3. Wsypujemy
ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy
ryż. Cały czas mieszamy.

4. Gdy
ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy
wino i czekamy aż odparuje
alkohol. Cały czas mieszamy.

5. Gdy odparuje
alkohol, to przychodzi czas na
bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy
bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez
ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż
ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu.

6. Gdy
ryż zmięknie, to dodajemy
starty ser i mieszamy. Tego
sera tak na wyczucie. Trudno określić ilość. Taka spora garść.

7. Następnie dodajemy kilka plastrów zmrożonego
masła. Można wymieszać, a można pozostawić w ten sposób.

8. Przykrywamy i na 2 minuty odstawiamy. Podajemy posypane
startym serem parmezanem lub
grana padano. Możemy dodać plaster zmrożonego
masła. Smacznego! :-)



