Wykonanie

Bardzo lubimy risotto, to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad, a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe . Jak każde risotto, wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać
bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale
potem jest nagroda w postaci przepysznego dania . Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje dla 4-5 osób):300 g
ryżu arboriook. 50 g
masła2
cebule1 filiżanka mrożonego
groszku1 puszka
kukurydzyoliwa z wytłoczyn do smażenia1 litr lub półtora gorącego
bulionupełna lampka białego
wytrawnego winasól,
pieprztarty twardy
ser typu
parmezan lub
grana padanoWykonanie:

1.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
oliwie wraz z
masłem w wysokim garnku.

2. Gdy
cebula się zeszkli to wrzucamy suchy
ryż i wszystko razem smażymy.

3. Gdy
ryż się zeszkli to wlewamy
białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje
alkohol i
wino się wchłonie. Mieszamy.

4. Teraz czas na
bulion, który powinien być gorący. Gdy
wino zostanie wchłonięte to wlewamy do
ryżu po dwie chochelki
bulionu, mieszamy i gdy
bulion się wchłonie, znów wlewamy dwie chochelki
bulionu i ten proces powtarzamy, aż płyn zostanie wchłonięty a
ryż będzie miękki. Cały czas mieszamy.

5. Gdy już cały płyn zostanie wchłonięty, to możemy odrobinę doprawić. Jest to uzależnione od smaku
bulionu. Moje risotto trochę
soliłam i
pieprzyłam. Mieszamy.

6. Następnie wrzucamy mrożony
groszek i mieszamy.

7. Następnie wrzucamy
kukurydzę i mieszamy.

8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy
ser, mieszamy, sprawdzamy czy
groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym
twardym serem. Smacznego :-)

