ßßß
Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek, a i tak będzie wybornie smakować! :-)Zapraszam!Składniki:350 g ryżu arborio (u mnie brązowy)2-2,5 l bulionu200 ml białego wina500 g pieczarekpołowa dużego porakilka łyżek oliwykilka łyżek masłakilka łyżek startego na drobnych oczkach parmezanusól, pieprzWykonanie:W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ryż. Dodajemy wino, gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż się zredukuje.
Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu, kiedy się zredukuje, dodajemy kolejną, aż ryż zmięknie.Pieczarki i pora myjemy. Pieczarki obieramy, kroimy kapelusze na ćwiartki, a trzonki w plasterki, podsmażamy na patelni. Pora kroimy w grube półkrążki. Dodajemy pod koniec smażenia pieczarek.
Do risotto dodajemy kilka łyżek masła, aby stało się bardziej kremowe oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!