Wykonanie
Składniki2 porcjeGęsie udka2 gęsie udka1 szklanka cydru lub
białego wina *1 łyżka
oliwy1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
papryki (ostrej + słodkiej)2 gałązki
rozmarynu (lub 1/2 łyżki suszonego)Purée ziemniaczano-
dyniowe300 g
ziemniaków150 g dyni1 łyżka
masła1 łyżka
śmietanki kremówki (opcjonalnie)szczypta ostrej lub
słodkiej paprykiPieczarkiok. 200 g
pieczarek1 łyżka
natki pietruszki1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłaPrzygotowanieGęsie udkaUdka umyć, osuszyć, doprawić
solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym
pieprzem. W garnku zagotować składniki marynaty: cydr lub
wino,
oliwę,
miód z dodatkiem
cynamonu,
papryki i
rozmarynu. Marynatę ostudzić i wymieszać z udkami. Zostawić na noc w lodówce (np. w woreczkach na mrożonki lub plastikowej misce).Piekarnik nagrzać do 120 stopni C . Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny . Pod koniec można dolewać cydru lub
wina gdyby zabrakło płynu w naczyniu. Jeśli skórka nie będzie na koniec zrumieniona, można dopiec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temp.Purée ziemniaczano-
dynioweZiemniaki obrać, przekroić na połówki, zalać zimną
wodą, posolić i gotować do miękkości przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną w kostkę
dynię. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić, dodać
masło i
śmietankę jeśli ją mamy oraz
paprykę w proszku i rozgnieść praską na gładkie purée.
PieczarkiOczyścić gąbeczką, przekroić na 4 części i wrzucić na posmarowaną
oliwą patelnię. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać
masło i
natkę pietruszki, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dopiero na koniec doprawić
solą.Propozycja podaniasurówka z
kopru włoskiego lub
zielona sałata z
winegretem lub kwaśną
śmietaną lub
roszponka skropiona zagęszczonym
octem balsamicznymWskazówki* w wersji bezalkoholowej można użyć
soku jabłkowego (wówczas pomijamy
miód). Można też użyć
bulionu bez pomijania
miodu.