ßßß Cookit - przepis na Pieczone gęsie udka z rozmarynem

Pieczone gęsie udka z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Gęsie udka
2 gęsie udka
1 szklanka cydru lub białego wina *
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki (ostrej + słodkiej)
2 gałązki rozmarynu (lub 1/2 łyżki suszonego)
Purée ziemniaczano-dyniowe
300 g ziemniaków
150 g dyni
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki kremówki (opcjonalnie)
szczypta ostrej lub słodkiej papryki
Pieczarki
ok. 200 g pieczarek
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
Przygotowanie
Gęsie​ udka
Udka umyć, osuszyć, doprawić solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotować składniki marynaty: cydr lub wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Marynatę ostudzić i wymieszać z udkami. Zostawić na noc w lodówce (np. w woreczkach na mrożonki lub plastikowej misce).
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C . Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny . Pod koniec można dolewać cydru lub wina gdyby zabrakło płynu w naczyniu. Jeśli skórka nie będzie na koniec zrumieniona, można dopiec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temp.
Purée ziemniaczano-dyniowe
Ziemniaki obrać, przekroić na połówki, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić, dodać masło i śmietankę jeśli ją mamy oraz paprykę w proszku i rozgnieść praską na gładkie purée.
Pieczarki
Oczyścić gąbeczką, przekroić na 4 części i wrzucić na posmarowaną oliwą patelnię. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać masło i natkę pietruszki, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dopiero na koniec doprawić solą.
Propozycja podania
surówka z kopru włoskiego lub zielona sałata z winegretem lub kwaśną śmietaną lub roszponka skropiona zagęszczonym octem balsamicznym
Wskazówki
* w wersji bezalkoholowej można użyć soku jabłkowego (wówczas pomijamy miód). Można też użyć bulionu bez pomijania miodu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczone-gesie-udka-z-rozmarynem