Wykonanie
Zainspirowana przepisem z kotlet.tv na pieczone ziemniaczki z
ziołami postanowiłam spróbować je zrobić. Właściwie przepis zmodyfikowałam jedynie w kwestii przypraw – proporcje były u mnie „na oko” i dodałam jeszcze troszkę
słodkiej paprykiSkładniki na 2-3 osoby (zależnie od poziomu głodu):1 kg
młodych ziemniaków4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzsłodka papryka mielonacząber
rozmaryntymianekZiemniaki dokładnie myjemy szczoteczką – nie obieramy. Takie w skórce mają o wiele lepszy smakKroimy je na ćwiartki i przekładamy do dużej miski. Posypujemy je
przyprawami – w proporcjach zgodnych z Waszymi upodobaniami, polewamy 2 łyżkami
oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy ręką. Dno naczynia do zapiekania smarujemy
oliwą i przekładamy do niego przyprawione już
ziemniaki. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Bardzo dobrze smakują z
sosem tzatziki. Moim zdaniem jest to danie na tyle sycące, że nie podałabym ich z
mięsem. Chociaż jako dodatek podczas obiadu dla gości będą znakomite!