Wykonanie
Przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1920 roku."Kurczęta przyrządzają się tak samo jak pularda lub
kury z
pomidorami". Przygotowałam danie z
kurczaka kukurydzianego. Tu nie ma dokładnego przepisu, podane są produkty, ale bez ilości. Dlatego ja przygotowałam go według własnego smaku.1
kurczakszklanka rosołuszklanka białego
półwytrawnego wina6 dużych
pomidorów*1
marchewka1 mała
pietruszka,kawałek
selera2
cebuleoliwa do smażenia
Włoszczyznę i
cebule pokroić w nieduże kawałki.
Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na
oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać
włoszczyznę,
cebulę,
pomidory. Wlać
wino i
bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem.Wyjąć
mięso z garnka i trzymać je w cieple.Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić
mąką, ja zagęściłam przez gotowanie,
mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem
Cabul - ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku:
gałką muszkatołową,
cynamonem,
imbirem w proszku,
papryką mieloną ostrą,
cukrem i
octem.
Przyprawy dodawałam po szczypcie i próbowałam...* zamiast świeżych
pomidorów można dać dwie puszki
pomidorów siekanych
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska