Wykonanie

Katalońskie
ciasteczka marcepanowe (tłumaczone dosłownie 'małe chlebki') pieczone corocznie na Wszystkich Świętych, ale dostępne w sprzedaży aż do Bożego Narodzenia. Historia
ciasteczek sięga XVIII wieku, kiedy były rozdawane i dzielone po świątecznych uroczystościach. Charakterystyczny w nich jest dodatek...
ziemniaków, najczęściej wykorzystuje się słodkie
ziemniaki -
bataty. Malutkie, okrągłe, choć pieczone w różnych kształtach; podawane ze
słodkim winem. Najbardziej popularne są panellets obtoczone w orzeszkach piniowych. Wyglądają słodko, uroczo, są mieciutkie w środku i do złudzenia przypominają prawdziwy marcepan, przy okazji są bezglutenowe i bezmleczne. Polecam!Składniki na około 50 - 60 sztuk:500 g zmielonych
migdałów350 - 400 g drobnego
cukru do wypieków250 g ugotowanych i utłuczonych
ziemniaków1
jajko2
żółtkaskórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki ekstraktu
migdałowego lub kilka kropel
aromatu migdałowegoDo obtoczenia, wedle upodobania:
białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania
ciastekorzeszki
piniposiekane
migdałyposiekane
pistacjezmielone
migdałyzmielone
orzechy laskowewiórki kokosowecałe
migdałycałe
orzechy laskowemakkandyzowane
wiśniekakaocynamon... itp.W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych
ziemniaków z
cukrem -
ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.Z masy formować kulki, jak na
trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w
mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym
białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach
kokosowych. W części
ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane
wiśnie,
orzechy lub inne
bakalie.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Osoby z nietolerancją glutenu do obtoczenia
ciastek podczas formowania mogą użyć
mąki bezglutenowej.Smacznego :-).

Źródło przepisu - kuinetes.wordpress.com