Wykonanie
Lemoncurd to tradycyjny krem
cytrynowy wywodzący się z Anglii, który najczęściej podawano do scoones. Dzisiaj lemoncurd ma wszechstronne zastosowanie.
Cytrynowe wypieki z lemoncur mają bardzo orzeźwiający smak, za którym przepadam. Babka cytrynowa z lemoncurd jest niesamowita w smaku! Do czego wykorzystam dzisiejszy lemoncurd, przekonacie się wkrótce.Lemoncurd to prosty krem w wykonaniu aczkolwiek trzeba uważać aby się nie zrobiła jajecznica. Zawsze robię lemoncurd w małym rondelku i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby krem się oważył. Energiczne mieszanie trzepaczką to cała tajemnica udanego kremu. Moje mięśnie na coś się przydały.

Lemoncurd czyli krem
cytrynowySkładniki:sok wyciśnięty z 4
cytryn i skórka z nich otarta,150 ml2
żółtka2
jajka150 g
cukru75 g
masłaWszystkie składnik oprócz
masła umieść w małym rondelku i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj krem przez 2 minuty. Kiedy krem zgęstnieje dodaj pokrojone w kostkę
masło. Mieszaj cały czas dopóki
masło się nie rozpuści, doprowadź do wrzenia po czym zdejmij rondelek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia. Ostudzony krem zgęstnieje jeszcze trochę. Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.Polecane przepisyMini donuts na proszkuPyszna babka cytrynowa z lemon
curdUcierana babka cytrynowa z
makiemKrajanka
cytrynowo jogurtowa z kruszonką
Cytrynowe ciasteczka z
makiem