ßßß
Lemoncurd czyli krem cytrynowySkładniki:sok wyciśnięty z 4 cytryn i skórka z nich otarta,150 ml2 żółtka2 jajka150 g cukru75 g masłaWszystkie składnik oprócz masła umieść w małym rondelku i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj krem przez 2 minuty. Kiedy krem zgęstnieje dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj cały czas dopóki masło się nie rozpuści, doprowadź do wrzenia po czym zdejmij rondelek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia. Ostudzony krem zgęstnieje jeszcze trochę. Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.Polecane przepisyMini donuts na proszkuPyszna babka cytrynowa z lemon curdUcierana babka cytrynowa z makiemKrajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonkąCytrynowe ciasteczka z makiem