Wykonanie
10 lutego 2014
Uwielbiam wszystko, co choć pachnie
cytryną. Sama nie wiem,
czemu nie pojawił się u mnie jeszcze ten przepyszny, mocno
cytrynowy krem.LEMON
CURDSkładniki:150 g
masłasok z 2
cytrynskórka z 2
cytryn3/4 szklanki
cukru4
żółtkaW niewielkim garnku gotujemy
wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy
masło,
cukier oraz skórkę (startą i posiekaną drobniutko) i
sok z cytryn. Miskę stawiamy nad parującą
wodą (miska nie powinna jej bezpośrednio dotykać). Gdy
masło zacznie się rozpuszczać, a masa
zrobi się jednolita, dodajemy
żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy
zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach (krem jest jedwabisty i jednolity) przelewamy go do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.