ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

Lemon curd to słodko-kwaśny dodatek do ciast oraz deserów – niezastąpiony w kuchni brytyjskiej. Ogólnie nie jestem entuzjastką klasycznego jedzenia z Wielkiej Brytanii. Jak dla mnie jest za tłuste, za słodkie, za mocno przyprawione octem oraz zawiera zbyt dużo podrobów. Trafiają się jednak perełki, do których na pewno mogę zaliczyć fruit curds .
Słowo curd w języku angielskim oznacza „zsiadłe mleko”, „twaróg”, więc jak byśmy chcieli dosłownie przetłumaczyć lemon curd na język polski to otrzymamy „cytrynowy twaróg”. Mimo iż w tym współczesnym słodkim sosie nie ma mleka (zależnie od przepisu dodaje się masło lub nie), to pochodzi on od sernika cytrynowego (lemon cheesecakes) bardzo popularnego w połowie XIX wieku. Boom na serniki w Wielkiej Brytanii rozpoczął się po 1870 roku, kiedy to zaczęto przemysłowo produkować twaróg. Jeden z pierwszych przepisów na lemon curd (wtedy jeszcze w nieco innej formie – prawdziwego cytrynowego twarogu) pojawił się w książce The Lady’s Own Cookery Book z 1844 roku.
Ze względu na łatwość wykonania, specyfik przyjął się szybko. Używano go jako dodatek do ciast (w szczególności do tart), smarowano nim chleb lub grzanki. Stanowił też substytut dżemu do sconów serwowanych do popołudniowej herbaty. Obecnie trudno sobie wyobrazić brytyjskie cukiernictwo bez lemon curd . Wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o kuchni brytyjskiej polecam książkę Andrei Broomfield Food and Cooking in Victorian England: A History .
Lemon curd zrobiłam z przepisu przetestowanego przez Agę z bloga W sezonie…
Lemon curd – przepis:
75 g cukru
50 g masła
1 jajko
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Lemon curd robimy ucierając składniki na parze. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy jajko, sok z cytryny oraz skórkę i czekamy aż się zagrzeje. Następnie dodajemy masło. Przez 5-6 minut ucieramy masę na parze. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/lemon-curd