Wykonanie
Moja słabość do wszystkiego
cytrynowego nie jest żadna tajemnicą – czy to ciasta, desery, czy
ciasteczka, po prostu nie umiem się oprzeć. Właściwie to już sam zapach
cytryny przyprawia mnie o ślinotok ;) Nic zatem
dziwnego, że po
cytrynowych kruchych ciasteczkach, które jakiś czas temu zjadałyśmy z Zuzią z ogromnym apetytem, na blogu po prostu musiał się pojawić kolejny, nieco inny przepis na takie pyszności.Tym razem są to tradycyjne kruche
ciastka z dodatkiem
cytryny oraz
maku, który ostatnio wrócił u nas do łask. I po długich przemyśleniach, połączonych z intensywną degustacją oczywiście, muszę stwierdzić, że te nowe
ciasteczka są nawet lepsze od poprzednich, które tak nam przecież smakowały.
Ciastka są maślane, kruchuteńkie i przyjemnie chrupiąc, dzięki dodatkowi
maku. Podczas pieczenia po domu rozszedł się tak niesamowity zapach, że nie umiałam się już oprzeć i, mimo bardzo późnej godziny, zjadłam trzy jeszcze gorące, parząc przy tym boleśnie
język. Boli do dziś, ale warto było :)Polecam :)
Składniki na 25 – 30
ciastek:225g
mąki pszennej25g
maku130g drobnego
cukru do wypieków175g zimnego niesolonego
masła1
żółtkoskórka otarta z 1
cytryny oraz sok z połowyWykonanie:
Mąkę,
mak oraz
cukier umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Wrzuć pokrojone w nieduże kawałki
masło i przesiekaj z suchymi składnikami, aż powstaną grudki. Dodaj
żółtko oraz skórkę i
sok z cytryny, po czym zagnieć jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie
mąką lub dodaj nieco więcej
soku z cytryny.Ciasto rozwałkuj na oprószonym
mąką blacie na grubość około 3 – 5mm i wycinaj dowolne kształty. Układaj
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 – 12 minut, aż
ciastka się zarumienią. Przestudź chwilę na blasze, po czym przekładaj na kratkę do studzenia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)