Wykonanie
Słodko-kwaśny ... pysznie
cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek do kremowych mas, ubitej
śmietany, polewy czy kruchych
ciasteczek.W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka
mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy
mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu.Planuję przełożyć nim
ciasteczka :))

Składniki:2 duże
cytryny2
jajka1
żółtko150 g
cukru80 g
masłaWykonanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę (uważając, aby była to tylko żółta część) i wycisnąć sok. Do garnuszka wbić
jajka, dodać
żółtko,
cukier, sok i
skórkę z cytryny. Przy użyciu trzepaczki wszystko razem wymieszać, dodać
masło. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2-3 minuty. Ogień musi być malutki, aby masa nie przypaliła się, ale miała możliwość zgęstnieć. Gdy już to nastąpi przecieramy krem przez sito i gładką już masę wlewamy do słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
