ßßß Cookit - przepis na ROLADA CZEKOLADOWA

ROLADA CZEKOLADOWA

nazwa

Wykonanie

Zapomniałam wspomnieć, że sałatka sushi, której było najwięcej, jako jedyna została w całości zjedzona :) Reszta sałatek została, ale to tak dosłownie po 2-4 łyżki, a z tej nie zostało nic :)
Trochę imprezowych słodkości :) Tzn rolada nie była za słodka, bo kakao było niesłodzone, ale mimo moich obaw, była smaczna :) Bałam się, że nikt nie będzie chciał jej jeść, bo wyglądała wg mnie nieapetycznie (takie ciemne coś :P), ale goście mnie miło zaskoczyli i wcinali:)
składniki:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125g cukru (2/3 szklanki)
- 125g roztopionego masła
- 75g niesłodzonego kakao
- 30 pokruszonych biszkoptów
- 50g grubo posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
Utrzeć jajka z cukrem w dużej misce na bladokremową, puszystą masę. Dodać masło i kakao, utrzeć na gładko. Wsypać biszkopty i migdały, wyrobić szybko na dość ścisłe ciasto. Uformować z niego wałeczek w kształcie salami. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Odwinąć z folii, pokroić w plastry o grubości 1cm. Przechowywać w lodówce, wyjąć w momencie podawania na stół.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/03/Rolada-czekoladowa.html