Wykonanie
Zapomniałam wspomnieć, że
sałatka sushi, której było najwięcej, jako jedyna została w całości zjedzona :) Reszta sałatek została, ale to tak dosłownie po 2-4 łyżki, a z tej nie zostało nic :)Trochę imprezowych słodkości :) Tzn rolada nie była za słodka, bo
kakao było niesłodzone, ale mimo moich obaw, była smaczna :) Bałam się, że nikt nie będzie chciał jej jeść, bo wyglądała wg mnie nieapetycznie (takie ciemne coś :P), ale goście mnie miło zaskoczyli i wcinali:)
składniki:- 1
jajko- 1
żółtko- 125g
cukru (2/3 szklanki)- 125g roztopionego
masła- 75g niesłodzonego
kakao- 30 pokruszonych
biszkoptów- 50g grubo posiekanych
migdałów lub
orzechów laskowychUtrzeć
jajka z
cukrem w dużej misce na bladokremową, puszystą masę. Dodać
masło i
kakao, utrzeć na gładko. Wsypać
biszkopty i
migdały, wyrobić szybko na dość ścisłe ciasto. Uformować z niego wałeczek w kształcie
salami. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Odwinąć z folii, pokroić w plastry o grubości 1cm. Przechowywać w lodówce, wyjąć w momencie podawania na stół.