Wykonanie
Święta, święta i już po świętach… Tak długo czeka się na nie, a później mijają w oka mgnieniu. Moje święta były bardzo udane. Napiekłam się, nagotowałam przed nimi, ale w same święta odpoczywałam. Wszystko mi się udało oprócz makowca, za szybko wyjęłam go z piekarnika i opadł… Niemniej jednak w smaku nie był taki zły. W przyszłym toku już wiem jak go przygotować, aby wszystko było OK. W ciągu kilku najbliższych dni przedstawię Wam przepisy na
ciasteczka i przekąski, jakie zrobiłam w tym roku na Boże Narodzenie.Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie życzenia, jakie otrzymałam w komentarzach i mailachDzisiaj
pora na przepis na gwiazdki
orzechowo-
cynamonowe, który znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej z 2 grudnia 2006 r.
Po mojej małej przeróbce przepis wygląda tak:Składniki na 2 blachy
ciasteczek:36 dag
mąki20 dag zimnego
masła14 dag
cukru10 dag mielonych
migdałów10 dag mielonych
orzechów laskowych2 łyżeczki
cynamonu2
jajka2
żółtka1. Mieszamy razem
mąkę,
masło,
cukier i
jajka. Mielimy w blenderze
orzechy laskowe i
migdały. Dodajemy do ciasta razem z
cynamonem i zagniatamy.2. Gotowe ciasto na
ciasteczka wkładamy na godzinę do lodówki.3. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C.4. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 5 mm i wycinamy gwiazdki.5. Wycięte
ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 minut.
Ciastka mają być dość blade.6. Suszymy na kratce.
7. Możemy je udekorować roztopioną
czekoladą i wiórkami kokosowymi.W następnym wpisie podam Wam przepis na szybkie miękkie pierniczki.