Wykonanie
Dobry sernik wcale nie musi ograniczać się do klasycznego przepisu. Wśród receptur można znaleźć ciekawe w smaku propozycje, które stanowią prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Przykładem może być sernik z
białą czekoladą – poznaj sprawdzony przepis.Pyszny sernik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, by wypiek udał się. Zaskoczy Cię jego kremowa konsystencja i delikatny smak. Kruchy
migdałowy spód
doda chrupkości, a świeże
owoce będą prawdziwym orzeźwieniem.Jest to pyszny sernik, który skradnie
serca wszystkich. Chociaż jego wykonanie jest proste, przygotowanie
spodu i masy serowej może być czasochłonne. Warto jednak poświęcić swój czas – ten dobry sernik wszystko Ci wynagrodzi.Składniki na spód:250 g
mąki,200 g zimnego
masła,125 g
cukru,100 g zmielonych
migdałów /
mąki migdałowej,1
żółtko.Przesiej
mąkę. Dodaj do niej
cukier, drobno posiekane
masło,
migdały i
żółtko. Zmiksuj do otrzymania kruszonki. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.Formę o średnicy 25 cm wysmaruj
masłem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – o średnicy nieco większej niż forma. Spód i boki tortownicy wyłóż
ciastem. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut.Piekarnik nagrzej do temperatury 160 o C i wstaw formę z
ciastem. Piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wystudź.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu sernikowego,2/3 szklanki
cukru,500 g
białej czekolady,5
jajek,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego.
Ser zmiksuj z
cukrem, ekstraktem i roztopioną
białą czekoladą.
Jajka ubij w oddzielnej misce i dodaj do masy serowej. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę
serową wyłóż na upieczony spód.Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wystudź w piekarniku – najpierw zamkniętym, a
potem w lekko otwartym. Po wystygnięciu, schłódź w lodówce przez minimum 3 godziny.W ten sposób powstanie delikatnie kremowy i puszysty sernik, który natychmiast zniknie z talerzy.Sernik z
białą czekoladą i karmelemDobry sernik z
białą czekoladą możesz wzbogacić polewą karmelową. Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem bazowym. W trakcie pieczenia przystąp do przyrządzania karmelu. W tym celu możesz gotować słodzone
mleko skondensowane – przez ok. 3 godziny. Bardzo ważne jest to, aby w garnku – podczas gotowania – cały czas znajdowała się
woda.Po upływie 3 godzin puszkę należy wyjąć i ostudzić. Nie należy otwierać gorącej puszki – grozi to bowiem poparzeniem.Sernik z
białą czekoladą i
owocamiBazowy prosty przepis na sernik z
białą czekoladą możesz zmodyfikować, dekorując jego wierzch świeżymi
owocami lub
musem owocowym.