Wykonanie
Bardzo popularny na wyspach i smaczny krem
cytrynowy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków, deserów,
ciastek. Nam bardzo odpowiada i dbamy by zawsze
mieć w lodówce porcję świeżego lemon
curd:) Od niedawna, bo to dla nas nowe odkrycie:)Podałam dwie wersje, można trochę zmodyfikować i użyć samych
żółtek, podobno tak właśnie przygotowywano pierwsze lemon
curd.

Składniki:proporcje z MW2 duże
jajka2
żółtka160 g
cukru80 g
masłaskórka otarta (bez białej części) i sok wyciśnięty z 2
cytrynRobiłam też z takich proporcji:2
cytryny - sok i starta skórka (bez białej części, tylko żółta)4-5 łyżek
cukru2
jajka2 łyżki
masłaJajka roztrzepać z
cukrem, dodać sok i skórkę,
masło, wymieszać. Podgrzewać w rondelku (nie gotować) aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika, krem przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.Smacznego:)
