Wykonanie
Fantastyczne ciasto bez
mąki. Jest tak dobre, że moje dziecko, które jest naprawdę mega niejadkiem prosiło, żeby mu je dołożyć do
śniadaniówki. To cud!Ciasto ma mocno
czekoladowy smak, wystarczy niewielki kawałek żeby zaspokoić głód na
słodycze. Bardzo, bardzo polecam na zimowe wieczory albo tak jak moje dziecko na drugie śniadanie. A że kaloryczne? No cóż, coś za coś :)Potrzebujesz:200 g
gorzkiej czekolady,150 g mielonych
orzechów laskowych,200 g
cukru,220 g
masła,5
jajek (osobno
żółtka i
białka),gorzkie
kakao do posypaniaWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę (około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem.
Masło i połamaną
czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. W tym celu włóż połamaną
czekoladę i
masło do miseczki, miseczkę umieść na garnku z gotującą się
wodą tak, aby nie dotykała ona
wody. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Odstaw do przestudzenia.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka ubij z
cukrem do białości, dodaj masę
czekoladowo-
maślaną i wymieszaj. Do masy dodaj mielone
orzechy i wymieszaj. Na koniec ubij pianę z
białek i połącz ją delikatnie z
kremem czekoladowo -
orzechowym. Ciasto przełóż do tortownicy.Piecz około 30-40 minut. Gotowe ciasto powinno być mokre w środku.Po ostygnięciu posyp je gorzkim
kakao.
Smacznego!