ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi (bez mąki)

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne ciasto bez mąki. Jest tak dobre, że moje dziecko, które jest naprawdę mega niejadkiem prosiło, żeby mu je dołożyć do śniadaniówki. To cud!
Ciasto ma mocno czekoladowy smak, wystarczy niewielki kawałek żeby zaspokoić głód na słodycze. Bardzo, bardzo polecam na zimowe wieczory albo tak jak moje dziecko na drugie śniadanie. A że kaloryczne? No cóż, coś za coś :)
Potrzebujesz:
200 g gorzkiej czekolady,
150 g mielonych orzechów laskowych,
200 g cukru,
220 g masła,
5 jajek (osobno żółtka i białka),
gorzkie kakao do posypania
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę (około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Masło i połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu włóż połamaną czekoladę i masło do miseczki, miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała ona wody. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem do białości, dodaj masę czekoladowo-maślaną i wymieszaj. Do masy dodaj mielone orzechy i wymieszaj. Na koniec ubij pianę z białek i połącz ją delikatnie z kremem czekoladowo - orzechowym. Ciasto przełóż do tortownicy.
Piecz około 30-40 minut. Gotowe ciasto powinno być mokre w środku.
Po ostygnięciu posyp je gorzkim kakao.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/12/ciasto-czekoladowe-z-orzechami.html