Wykonanie
Smakuje obłędnie. Doskonały na rozpoczynający się niedługo sezon
wiśniowy, jak i na ... tort bożonarodzeniowy ;). Mocno wilgotny, soczyście
wiśniowy,
orzechowy, nie wspominając już o dopełniajacej smaku
czekoladzie .... To jeden z tych
tortów, które nigdy się nie znudzą. Koniecznie do wypróbowania!Składniki:100 g
masła100 g drobnego
cukru3
jajka, oddzielnie
białka i
żółtka100 g
gorzkiej czekolady, startej na tarce150 g zmielonych
orzechów laskowych100 g masy marcepanowej, startej na tarce350 g
wiśni (mogą być mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na bibułce od nadmiaru
wody)
Masło utrzeć z
cukrem na białą i lekką masę (ja robię to na najwyższych obrotach miksera). Stopniowo dodawać po jednym
żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodać startą
czekoladę,
orzechy laskowe, marcepan. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, na wierzch poukładać
wiśnie, delikatnie zanurzając część w cieście (pośrodku ciasta układać mniej niż po bokach).Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Nie sprawdzać patyczkiem (ciasto może być cały czas mokre), ważne, by środek przy dotyku był wypieczony. Pieczenie można ewentualnie przedłużyć o dodatkowe 10 minut.Dowolnie udekorować (ja oblałam tort roztopioną
gorzką czekoladą, delikatnie posypałam zmielonymi
orzechami laskowymi, udekorowałam
czereśniami koktajlowymi).Smacznego :)