ßßß
składniki:500 g gorzkiej czekolady150 g miękkiego masła70 g brązowego cukru6 dużych jajek (białko oddzielone od żółtek) + 4 białka120 g orzechów laskowych1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżka rumu200 g cukruOrzechy laskowe prażyć przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 ° C. Po wystudzeniu pozbyć się skórki pocierając w dłoniach i pokroić grubo.W kąpieli wodnej rozpuścić 350 g gorzkiej czekolady, odstawić do lekkiego wystudzenia.Na najniższych obrotach miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec wbijać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, rum i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć.Białka z 6 jajek ubić na sztywno. 1/3 otrzymanej masy wmieszać w mieszankę czekoladową, a gdy składniki dobrze się połączą, dodać resztę piany i wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej natłuszczonej i prószonej bułką tartą). Całość piec prze ok. 25 minut w 180 ° C.Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z pokrojonymi orzechami laskowymi. W oddzielnej misce umieścić 4 białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Otrzymaną masę wmieszać do czekoladowo-orzechowej mieszanki.Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie orzechową masę bezową. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 30 minut.Po upieczeniu ciasto odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić na porcje i podawać.Smacznego! :)



