ßßß Cookit - przepis na beza czekoladowo orzechowa

beza czekoladowo orzechowa

nazwa

Wykonanie

Bezowe ciasta to idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po karnawałowych faworkach w dużych ilościach. Tym razem beza czekoladowo orzechowa na cudownym ziemistym i wilgotnym spodzie z czekolady bez mąki. Rewelacja! :)
składniki:
500 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
70 g brązowego cukru
6 dużych jajek (białko oddzielone od żółtek) + 4 białka
120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu
200 g cukru
Orzechy laskowe prażyć przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 ° C. Po wystudzeniu pozbyć się skórki pocierając w dłoniach i pokroić grubo.
W kąpieli wodnej rozpuścić 350 g gorzkiej czekolady, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Na najniższych obrotach miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec wbijać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, rum i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć.
Białka z 6 jajek ubić na sztywno. 1/3 otrzymanej masy wmieszać w mieszankę czekoladową, a gdy składniki dobrze się połączą, dodać resztę piany i wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej natłuszczonej i prószonej bułką tartą). Całość piec prze ok. 25 minut w 180 ° C.
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z pokrojonymi orzechami laskowymi. W oddzielnej misce umieścić 4 białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Otrzymaną masę wmieszać do czekoladowo-orzechowej mieszanki.
Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie orzechową masę bezową. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić na porcje i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/02/beza-czekoladowo-orzechowa.html