Wykonanie
Bezowe ciasta to idealny sposób na wykorzystanie
białek, które pozostały po karnawałowych faworkach w dużych ilościach. Tym razem
beza czekoladowo orzechowa na cudownym ziemistym i wilgotnym spodzie z
czekolady bez
mąki. Rewelacja! :)
składniki:500 g
gorzkiej czekolady150 g miękkiego
masła70 g
brązowego cukru6 dużych
jajek (
białko oddzielone od
żółtek) + 4
białka120 g
orzechów laskowych1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
rumu200 g
cukruOrzechy laskowe prażyć przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 ° C. Po wystudzeniu pozbyć się skórki pocierając w dłoniach i pokroić grubo.W kąpieli
wodnej rozpuścić 350 g
gorzkiej czekolady, odstawić do lekkiego wystudzenia.Na najniższych obrotach miksera utrzeć
masło z
brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec wbijać po jednym
żółtku. Dodać rozpuszczoną
czekoladę,
rum i
cukier waniliowy. Dokładnie połączyć.
Białka z 6
jajek ubić na sztywno. 1/3 otrzymanej masy wmieszać w mieszankę
czekoladową, a gdy składniki dobrze się połączą, dodać resztę piany i wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej natłuszczonej i prószonej
bułką tartą). Całość piec prze ok. 25 minut w 180 ° C.Pozostałą
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i połączyć z pokrojonymi
orzechami laskowymi. W oddzielnej misce umieścić 4
białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo
cukier. Otrzymaną masę wmieszać do
czekoladowo-orzechowej mieszanki.Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie
orzechową masę
bezową. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 30 minut.Po upieczeniu ciasto odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić na porcje i podawać.Smacznego! :)